Osvětlení rozvrátilo radnici v Nivnici, obci hrozí i pokuta

Nivnice - Zakázka na nové veřejné osvětlení skončila rozpadem radnice v Nivnici na Slovácku. Postupně odstoupili starostka, místostarosta a tři radní. Obec sice pořídila nové lampy, na zakázku za čtyři miliony korun ale nevypsala výběrové řízení a rovnou ji zadala konkrétní firmě. Jako první na případ upozornili Reportéři ČT.

Nové veřejné osvětlení rozvrátilo radnici v Nivnici (zdroj: ČT24)

Nivnice se dosud hádala maximálně s konkurenty o místo narození Jana Ámose Komenského, teď se ale místní rozhádali mezi sebou. Třítisícové vesnici sebralo klid pouliční osvětlení. Nivnice nakoupila 391 lamp za 4 100 000 korun. Nákup odsouhlasila většina zastupitelů a zakázku dostal jediný zájemce, ovšem bez výběrového řízení.

Po třech týdnech od reportáže České televize nivnická radnice sčítá ztráty. Místostarosta Petr Bartek (KDU-ČSL), který na zakázku zvýhodňující jedinou firmu upozornil, rezignoval. „Pokud se to na vesnici točí proti vám a někdo to staví do pozice politického boje, tak s tím nechci mít nic společného,“ řekl ČT. Totéž ohlásila i starostka Vladimíra Kaislerová (STAN) a tři radní.

„Pokud se prokáže, že obec pochybila, nezříkám se odpovědnosti a jsem připravena nést důsledky,“ dodává Kaislerová. Ta je ale navíc v podezření ze střetu zájmů. Je totiž členkou dozorčí rady u vítěze zakázky – společnosti Energie pod kontrolou. Obec si ani nezjišťovala, jestli stejnou práci neudělá někdo jiný levněji. Ze zákona má přitom povinnost vypsat u zakázky nad dva miliony korun výběrové řízení. Podle ředitele Svazu měst a obcí ČR Dana Jiránka teď hrozí obci pokuta. „Podle nového občanského zákoníku je obec povinna ji vymáhat po těch, kteří to schválili,“ upozornil.

Stejně jako Nivnice nakoupilo světla od společnosti Energie pod kontrolou dalších 70 vesnic v Česku. Stačila jim k tomu právní analýza stejné firmy. Podle ní by vesnice musely pořádat výběrové řízení jen v případě, pokud by nové osvětlení stálo víc než 10 milionů. Společnost si tak na dodávkách energií a pouličního osvětlení postavila velmi lukrativní byznys. Od měst a obcí už získala bez výběrového řízení zakázky, které jdou do stovek milionů korun.

Více o této kauze Reportérů ČT si můžete přečíst zde.