Co budeme probírat při chemii? Pivo!

Ústí nad Labem – Minipivovar zprovoznilo ve své budově gymnázium a střední odborná škola Václava Šmejkala v Ústí nad Labem. Slouží žákům – ne však k zábavě, nýbrž k výuce chemie. Škola se rozhodla takovým způsobem zpestřit vyučování jako třetí v zemi.

Vaření piva aneb cvičení z chemie (zdroj: ČT24)

Ze vzpomínek na středoškolská praktická cvičení z chemie leckomu vystupují látky různé barvy a zápachu. Mohly dělat různé efekty, ale nakonec se vylily a šlo se domů. Jiné vzpomínky však budou míst ústečtí středoškoláci. Výsledkem jejich snahy je pivo. „Naši žáci si vyzkouší všechny důležité operace, které se provádí v chemickém průmyslu při výrobách. Takže tady čerpáme, filtrujeme, zahříváme, chladíme,“ shrnul vedoucí ústecké střední odborné školy Jan Rottenborn. Vedení školy věří, že nejde jenom o zpestření a minipivovar také pomůže studentům s hledáním práce v oboru aplikované chemie.

Škola používá speciální kmeny kvasinek, a vyrobené pivo je tak bez alkoholu. I přesto má celá práce jednu velkou vadu. „Jako studenti nesmíme ochutnávat. Je to v rámci projektu a k výzkumnému účelu,“ podotkl student školy Quan Anh Nguyen. Namísto toho v tanku žáci analyzují jeho chemické složení.

Studenti dosud uvařili čtyři várky piv. Škola by se chtěla v budoucnu stát vývojovým centrem pro pivovary.