Kvůli další části rekonstrukce Nádražní ulice nejezdí v centru Ostravy tramvaje

Ostrava - V souvislosti s probíhající kompletní rekonstrukcí páteřní třídy v centru Ostravy Nádražní ulice je zastavená tramvajová doprava od zastávky u Nové Karoliny až po hlavní vlakové nádraží a smyčku v Přívoze. Dopravce zajistil náhradní spojení autobusy. Tramvaje nebudou v tomto úseku vůbec jezdit celý víkend, poté bude obnoven jednokolejný provoz, ale na opačné straně než dosud.

Nové komplikace v dopravě v centru města vyplývají z přechodu do další fáze velké rekonstrukce Nádražní ulice, která začala letos v dubnu. Důvodem této velké přestavby byl především havarijní stav kanalizace, ale zahrne výměnu všech sítí i tramvajového vedení. V několika etapách má trvat dva roky.

Dělníci se přesunou z levé strany na pravou

Stavbaři se během víkendu přesunou z levé strany na pravou, aby mohl být zachován jednokolejný provoz tramvají a také průjezd řidičů alespoň po jedné straně komunikace. „V návaznosti na trasy plynu, vody, sítí i nových povrchů silnic včetně chodníků byla stavba rozdělena na dvě poloviny - levou a pravou stranu,“ informoval stavbyvedoucí Michal Pipota.

Cestujícím, kteří byli většinou překvapeni, že tramvají dojeli jen k Nové Karolině, pomáhalo několik informátorků. Ukazovaly, odkud jezdí náhradní autobusy. „Interval je co tři minuty, což je kratší, než je v normálním jízdním řádu, tak snad nebude zdržení veliké,“ uvedla cestující, která cestovala do Přívozu.

Další tramvajová výluka potrvá celý srpen

„V úseku máme deset náhradních autobusů, které by měly dostatečně pokrýt kapacitu cestujících na hlavní nádraží a na smyčku do Přívozu. Jezdí v podstatě jeden za druhým,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

Tramvaje začnou jezdit v jednokolejném úseku, kterým projede až 72 vozů za hodinu, opět v pondělí. Už od posledního července budou opět mimo provoz, a to celý měsíc. Omezení bude platit i pro řidiče, kteří budou muset jezdit objížďkami. Mnozí řidiči se už ale naučili Nádražní, pokud mohou, vyhýbat. První etapa rekonstrukce má skončit do konce roku, druhá etapa by měla být hotová v listopadu 2016.