Ostravský obvod Mariánské Hory prodává téměř 200 bytů i s nájemníky

Ostrava - Radnice ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky schválila prodej tamní kolonie Červený kříž. Jde o 24 zděných jednopatrových domů s asi 180 malometrážními byty. Postavené byly ve čtyřicátých letech minulého století pro válečné uprchlíky z pohraničí nedaleko provozů vítkovických železáren. Sloužit měly jen 60 let. Dnes jsou mnohé byty zdevastované a několik desítek jich je volných. Obvod tvrdí, že na rekonstrukci nemá peníze. Domy prodává za 38 milionů.

Zájemců o koupi domů v osadě Červený kříž, která patří k vyloučeným lokalitám, bylo více. Zastupitelé obvodu vybrali slovenského podnikatele Jozefa Bardika. „Líbil se nám jeho projekt. Chce totiž lokalitu řešit komplexně, chce tam vybudovat něco jako studentské městečko s byty, sportovišti, doplňkovými službami i podnikatelským inkubátorem,“ uvedl místostarosta obvodu Patrik Hujdus. Prodej by měl definitivně proběhnout na začátku července.

„Věřím, že nejde o žádného podvodníka. Zajímali jsme se o jeho aktivity, které jsou velmi bohaté. Nic tomu nenasvědčuje. V návrhu kupní smlouvy máme i určité pojistky,“ řekla starostka Liana Janáčková. Dodala, že dva domy si radnice nechala ve svém majetku. V jednom by měla být nová služebna městském policie, druhý chce zbourat a jeho místě postavit parkoviště.

Devastace domů postupuje a obvod nemá na opravy peníze

Podle místostarosty je lokalita Červený kříž problémová a mezi nájemníky byli i neplatiči. Když je radnice vystěhovala, přistěhovali se prý zpátky, jen do jiných rodin. Některé opuštěné byty museli zazdít, aby je chránili před rabováním. „Vzhledem k tomu, že obvod nemá na rekonstrukci peníze, jsme dlouhodobě chtěli domy prodat,“ řekl místostarosta. Ostravský magistrát v minulosti několikrát prodej zastavil. Teď ale souhlasí. Obvod chce získané peníze použít například na opravy chodníků a cest.

Obydlených je v současné době asi 109 bytů. Někteří nájemníci mají obavy, zda budou moci zůstat a za jakých podmínek. „Jsme domluveni, že rodiny, které jsou slušné a nemají dluhy na nájemném, budou moci zůstat. Jediné, co se může stát, je, že se budou muset během postupné renovace přestěhovat do jiné části kolonie,“ uvedl Hujdus. „Nechci nikoho vyhazovat,“ potvrdil i budoucí majitel.

Slušní nájemníci budou moci zůstat, říká obvod i podnikatel

Například Jan Bohun žije v lokalitě Červený kříž 19 let a chtěl by tam zůstat i po rekonstrukci. „Z toho, že by tady měli být studenti, ale radost nemáme. Jsme starší lidé a potřebujeme svůj klid,“ řekl Jan Bohun. „Bydlí se tady dobře. Stačilo by opravit okna a udělat něco proti plísním, které nás tady trápí,“ uvedla jeho žena Dagmar Bohunová.

Někteří nájemníci kritizují, že obvod domy prodal, aniž se jich ptal na názor. „Žijí tady i starousedlíci. Bylo by od představitelů obvodu fér, kdyby je předtím aspoň informovali, že jim budou prodávat střechu nad hlavou,“ podotkl obyvatel osady Josef Stojka. Starostka to odmítá. „Jde o záměr starý více než dva roky, který několikrát proběhl tiskem a informaci dostali i nájemníci,“ uvedla Janáčková.¨