NKÚ si postaví sídlo v pražských Holešovicích za 600 milionů

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) si postaví nové sídlo na vlastním pozemku na pražském Ortenově náměstí. Vyjde zhruba na 600 milionů korun a hotové má být za čtyři roky. Třetinu instituce zaplatí z vlastních rezerv. Úřad nyní sídlí v pronajatých prostorách. Součástí nového sídla budou archiv a knihovna Poslanecké sněmovny.

V prvních dvou letech nebude úřad na stavbu požadovat peníze ze státního rozpočtu, použije nespotřebované peníze z předchozích let. K dispozici má více než 200 milionů korun. Rozpočtový výbor sněmovny dnes také schválil rozpočet NKÚ pro příští rok. Současně schválil, že se rozpočet úřadu navýší o peníze potřebné na stavbu nového sídla až v letech 2018 až 2020.

Úřad je nyní v nájmu v budově Tokovo v Praze v Holešovicích. Předešlá vláda předloni v březnu neschválila nákup nové budovy, NKÚ tehdy pokládal za nejvýhodnější nemovitost Sazky v pražských Vysočanech. Úřad před dvěma lety podepsal na pronájem v Tokovu novou smlouvu, nájemné kleslo na 16,7 milionu korun ročně. NKÚ za šest předchozích let pronájmu budovy zaplatil 450 milionů korun.

Současné sídlo NKÚ ve výškové budově Tokovo v pražských Holešovicích
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK
Vydáno pod