Justice v kauze extrenéra chybovala, trest za znásilnění ale platí

Brno - Justice podle Nejvyššího soudu chybovala při rozhodování o odškodnění v kauze bývalého florbalového trenéra Marka Jarocha. Jinak verdikt dále platí. Jaroch si odpykává devět let vězení za znásilnění a pohlavní zneužití svěřenců. Námitku v jeho prospěch podala k Nejvyššímu soudu bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), podle které se svěřenci mezi sebou i s policií předem domlouvali na výpovědích.

Podle spisu se Marek Jaroch jako florbalový trenér dopustil v letech 2001 a 2008 až 2010 sexuálních útoků proti svým svěřencům. Ty prý nejdříve opil tvrdým alkoholem a poté se je pokusil znásilnit. Podle verdiktu se v sedmi případech jednalo o pokus, jednou čin dokonal. Jaroch vinu popírá, kauza je podle něj vykonstruovaná. Se stížností se obrátil i na Ústavní soud, ten ji však odmítl.

V Jarochův prospěch podala stížnost nyní už bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Domnívala se, že došlo k porušení zákona, ve výpovědích je podle Válkové podezřele mnoho podobností, což zpochybňuje jejich věrohodnost. „Jejich domluva byla organizována jednak nepřítelem obviněného, který usiloval o to, vystrnadit ho z klubu, jednak policií,“ uvedl Jarochův advokát Jiří Teryngel. Válková proto navrhla, aby Nejvyšší soud pravomocný rozsudek zrušil a kauzu vrátil pražskému městskému soudu k novému projednání.

Hovoří advokát Jiří Teryngel a mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig (zdroj: ČT24)

Nejvyšší soud dnes stížnosti částečně vyhověl a stran odškodnění odkázal dva z poškozených chlapců na občanskoprávní řízení. Původně měl každý dostat z rozhodnutí trestního senátu 50 tisíc korun. Zbytek rozsudku zůstal v platnosti. Stejný soud už v minulosti zamítl Jarochovo dovolání.

Trest se zpřísnil

Justice se případem zabývá už několik let, řada soudů jej projednávala i vícekrát. Městský soud v Praze v minulosti Jarochovi dvakrát uložil sedmiletý trest vězení, odvolací soud však vždy verdikt zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Naposledy městský soud trest o dva roky zpřísnil a uložil také desetiletý zákaz činnosti s dětmi, s čímž už byl vrchní soud spokojen.