Voda v Hrušovanech je nezávadná. Lidé by ji ale do pátku neměli pít

Hrušovany - Až v pátek mohou obyvatelé Hrušovan nad Jevišovkou pít tamní vodu bez obav. I přesto, že poslední testy prokázaly, že pitná voda je už nyní zdravotně nezávadná. Během týdne ale proběhne nařízené čištění vodojemu kvůli komářím larvám, které se v něm objevily minulý týden. Podle hygieniků by tak do konce pracovního týdne neměli lidé vodu pít bez převaření.

„Řešíme to tak, že převařujeme vodu na čaj a polévka a ostatní jídla se vaří normálně. Žádné problémy s tím ale nemáme,“ popsala současnou situaci s pitnou vodou v obci vedoucí školní jídelny v Hrušovanech Dita Dosoudilová. Doplnila, že vodu převařují zejména z preventivních důvodů.

Podobně řeší problém se znečištěnou vodou v tamní restauraci. „Ano, vodu převařujeme a pro personál kupujeme balenou vodu,“ vysvětlil provozní Petr Jurečka. Podle něj se také v posledních dnech zvedla tržba za limonády a další nápoje. „Lidé mají trochu z té vody strach, i když se zjistilo, že je nezávadná,“ dodal.

Místní vodu pijí i bez převaření

Současné komplikace s pitnou vodou nečiní obyvatelům Hrušovan žádné větší potíže. Někteří z nich si nakoupili více limonád a balených vod, další nepitnou vodu nechají projít varem a pak ji pijí a pár z nich ji dokonce konzumuje rovnou bez převaření. Nikdo z nich se zatím zřejmě s žádnými zdravotními problémy nepotýkal. 

„Vařím jako vždy a pokud chci, tak si koupím balenou vodu. My jsme to ani nepoznali, a kdyby to nehlásil rozhlas, tak bychom o tom ani nevěděli,“ řekla tamní obyvatelka Jarmila Eliášová. Z hlášení se o problémech s pitnou vodou dozvěděla i Jindřiška Vavřínová. „Doma máme studnu, ale kupuji si balenou vodu i třeba na vaření,“ shrnula řešení znečištěné vody.

Poslední test vody ukázal, že voda není zdravotně závadná. Přesto ji obec nedoporučuje pít až do konce pracovního týdne. Už o víkendu technici do vodojemu přidali víc chloru. Ani to však zřejmě na komáří larvy nestačilo a vodojem teď musí fyzicky vyčistit. Voda pitná bez úprav bude zřejmě až v pátek. „I když je to voda nevyhovující z hlediska předpisů, tak přímé zdravotní epidemiologické riziko tady nehrozí,“ vysvětlil hygienik Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice.

Před pár dny objevili hygienci v tamním vodojemu komáří larvy. Ty se tam zřejmě dostaly tak, že někdo nechal pootevřený vodojem. Kdo má ale odpovědnost za problémy s vodou se neví. Podle tamního starosty se celá záležitost stále vyšetřuje.