Liška Bystrouška se vrátí do obory, i když ji policie nenajde

Hukvaldy - Biskupství ostravsko-opavské, obec Hukvaldy a festival Janáčkovy Hukvaldy nechají udělat novou lišku Bystroušku. Bronzovou sochu i pamětní desku s věnováním lesníků a myslivců skladateli Leoši Janáčkovi ukradli před týden v hukvaldské oboře zloději. Policie je zatím nevypátrala. Pokud škodu nezaplatí pojišťovna, chce obec a biskupství vyhlásit na obnovu památníku veřejnou sbírku.

„Shodli jsme se, že liška se na své místo do obory vrátí. Bude v původní podobě a ze stejného materiálu,“ uvedl starosta Hukvald Luděk Bujnošek. Biskupství ostravsko-opavské, které nedávno získalo celou hukvaldskou oboru v restituci, se pokusí získat peníze od pojišťovny. Ta by mohla v případě, že policie vydá závěr, že šlo o krádež, vyplatit vlastníkovi škodu.

„Pokud se to nepodaří, obec vyhlásí ve spolupráci s biskupstvím veřejnou sbírku na pokrytí nákladů obnovy památníku Leoši Janáčkovi,“ řekl mluvčí biskupství Pavel Siuda. Hukvaldský starosta uvedl, že pak by obec chtěla sochu získat do svého majetku. „Necháme si v tom poradit od právníka,“ potvrdil starosta.

Tvůrce kopie bude mít k dispozici pouze fotky

Sochu nechal udělat pro skladatele Leoše Janáčka v roce 1959 u příležitosti premiéry opery Příběhy lišky Bystroušky spolek myslivců a lesníků. Oslovili tehdy sochaře Karla Vávru. Pozůstalost po umělcově smrti získalo od jeho manželky Slezské zemské muzeum v Opavě. K lišce tam ale toho mnoho není. Původní formu se nikomu z rodiny nepodařilo najít. „K realizaci sochy tak máme pouze fotografie, a to jak hotové sochy, tak sádrového modelu, u kterého jsou poznačeny rozměry,“ uvedl kurátor muzea Ondřej Haničák.

Ukradenou lišku Bystroušku nahradí kopie (zdroj: ČT24)

Krádeže velmi lituje bývalý slévač Jaromír Theimer, který sochu před 56 lety odléval. „Pamatuji si, že si mne a další dva slévače zavolal šéf a říkal, abychom to zkusili odlít. Byla to práce na týden, jedna z nejnáročnějších věcí, jakou jsem kdy dělal. Tělo vážilo 18 kilogramů, ocas další čtyři kila. Dostali za to každý tři stovky,“ vzpomínal Jaromír Theimer. Na výsledek byl hrdý. „Spousta lidí chodila do obory jen kvůli té lišce,“ říká.