Část hradeb Helfštýna je na spadnutí. Začaly opravy

Týn nad Bečvou – Zedníci začali opravovat rozpadající se hradby středověkého hradu Helfštýn na Přerovsku. Statici totiž potvrdili jejich havarijní stav. Olomoucké hejtmanství mimořádně uvolnilo na opravy 800 tisíc korun. V září bude následovat rekonstrukce mostů a v příštím roce zřejmě i stavba zastřešení paláce na čtvrtém nádvoří, kam je z bezpečnostních důvodů už zakázáno chodit. Zbytek hradu je přístupný.

Zedníci opravují hradby kolem palácového nádvoří hradu Helfštýn. Asi sedmdesátimetrový úsek zdiva, které je metr a půl široké, je už pod lešením. „Konkrétně se opravuje úsek, na který spadla parkanová rampa. Vznikla tam obrovská kaverna a celá zeď hrozila zřícením. Jediné, co hradbu drželo pohromadě, byl vnější zvednutý terén,“ uvedl kastelán hradu Jan Lauro.

Oprava mostů bude stát přes milion

Okružní hradby by měly být opraveny do konce července. Olomoucké hejtmanství, které je zřizovatelem hradu, investuje do jednoho z největších turistických lákadel kraje další peníze v září, kdy má začít také rekonstrukce dvou mostů. „Mosty zatím v havarijním stavu nejsou, ale nechceme na to čekat. Bude to stát asi milion a dvě stě tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana olomouckého krajského úřadu Ivan Rasťák.

Opravy probíhají a budou probíhat za provozu. „Vstup bude umožněn bočním vchodem, takže návštěvníci se k nám dostanou,“ uvedl kastelán. Část hradu je však z bezpečnostních důvodů uzavřená už od minulého roku. Jde o renesanční palác na čtvrtém nádvoří, ze kterého odpadávají kameny. Aktuálně potvrdily havarijní stav objektu i výsledky studie provedené formou fotogrammetrie.

S návrhem zastřešení pomůže fotogrammetrie

„Na základě této fotodokumentace pak vznikne do konce roku návrh projektu na zastřešení paláce,“ uvedl Lauro. O potřebě zastřešení památky se hovoří od devadesátých let minulého století. Problém je, jak by mělo vypadat, aby vyhovovalo požadavkům památkářů. Ti trvají na tom, že nesmí být změněna silueta hradu. Pokud se podaří najít schůdné řešení, palác by mohl být pod střechou v příštím roce.

Zedníci opravují helfštýnské hradby

Historie hradu Helfštýn

Hrad založil počátkem 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Král Jan Lucemburský mu ho odebral, pak se střídali různí majitelé, kteří hrad postupně rozšiřovali. Například mohutné opevnění, které nepřekonali Uhři ani Švédové, nechal postavit Vilém z Pernštejna a jeho syn Jan. Na přelomu 16. a 17. století patřil hrad Hynkovi Bruntálskému a jeho synům, kteří přebudovali vnitřní jádro na renesanční sídlo, pozdně gotické opevnění přitom ponechali. V 17. a 18. století byl Helfštýn poničen válkami i demolicemi a od konce 18. století byl opuštěný. Snahy o rekonstrukci započaly na začátku 20. století. Hrad stojí na zalesněné vyvýšenině čtyři kilometry od Lipníka nad Bečvou a přes třicet kilometrů od Olomouce.