Jak dlouho vydrží Klokánky? Pomáhá solidarita lidí

Dolní Benešov – Fond ohrožených dětí bojuje o přežití. Kvůli dluhu 22 milionů na sociálním pojištění zaměstnanců hrozí exekuce a ukončení činnosti jednadvaceti azylových zařízení, která provozuje. Jsou to především Klokánky pro opuštěné nebo týrané děti, které jsou alternativou ústavní péče.

Exekutoři obstavili tři účty Fondu ohrožených dětí. Řešení není v dohledu. Ředitelka Marie Vodičková tvrdí, že do této situace dostal Klokánky stát tím, že po zavedení nového systému neplatil příspěvky na děti. „Stát nás zkrátil o nejméně 35 milionů korun, které jsme pak neměli na odvody. Kvůli chybějící bezdlužnosi nám nevyplatil na dotacích dalších 11 milionů,“ uvedla Vodičková.

Ministryně Marksová: Klokánky špatně hospodaří

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová odmítá, že by za potíže Fondu ohrožených dětí mohl stát. „Všichni ostatní se novým pravidlům přizpůsobili ve prospěch dětí. Dlouhodobým problémem Klokánků je špatné hospodaření,“ prohlásila Marksová. Marie Vodičková se proti tomu ohrazuje. „Nevím, z čeho paní ministryně tak usuzuje. Měli jsme spoustu kontrol a žádná nehospodárnost neprokázala. A není pravda, že by ostatní zařízení neměla finanční problémy,“ řekla Vodičková. Uvedla, že nedostatek financí způsobil například konec zařízení pro okamžitou pomoc dětem Heřmánek v Karviné.

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

Klokánkům se snaží pomáhat i veřejnost. Fond ohrožených dětí vyhlásil sbírku, do které lidé během několika dnů poslali čtyři miliony korun. Jediná šance je však zaplatit celou jistinu správě sociálního zabezpečení, což dělá 19 milionů. „Potom by bylo možné uvolnit dotace, domluvit se na splátkách, případně prominout penále,“ uvedl mluvčí České správy sociálního zabezpečení Petr Habáň.

Zaměstnanci pracují bez výplaty

Na to ale Fond ohrožených dětí i přes darované peníze nemá. „Věřím, že Klokánky se podaří zachránit, protože tato péče rodinného typu je v republice jedinečná a má obrovský význam,“ uvedla sociální pracovnice Klokánku v Dolním Benešova na Bruntálsku Monika Chadziandoniová. V tamním zařízení žije v současné době 19 dětí. Celkem Klokánky pečují o téměř 500 dětí. Mohou tam být pohromadě i sourozenci různého věku, což je v ústavní péči problém. Ženy a muži, kteří se o děti starají, jsou pro ně tety a strýcové. Klokánky jsou určeny pro okamžitou a přechodnou pomoc v době, kdy děti nemohou být u své rodiny, případně po dobu, než se pro ně najde trvalá náhradní rodinná péče.

Zaměstnanci Klokánků už nedostali několik měsíců výplaty. „Někteří si už hledají nové zaměstnání. Je to pochopitelné,“ uvedla sociální pracovnice Chadziandoniová. Podle Vodičkové zařízení vydrží s penězi na nákup jídla a základních potřeb ještě tak dva týdny. Děti si prý krizovou situaci dobře uvědomují. „Mám na bytě teenagery. Když máme jet na výlet, říkají, teto, nepojedeme, ať jdou ty peníze raději na Klokánek,“ uvedla teta Klokánku v Dolním Benešově Jana Franková. První Klokánek byl otevřený před patnácti lety. Postupně jich přibylo dalších asi 20 po celé republice.