Rekultivovaná krajina u jezera Medard je obří černá skládka

Sokolovsko - Jako houby po dešti rostou v rekultivovaném území kolem jezera Medard na Sokolovsku černé skládky. Přitom do pěti let tam má být nová rekreační zóna. Desetikilometrové území ale teď zaplavují například pneumatiky, ledničky a mrazáky. Černých skládek tam je možná až 20. Kritizují to hlavně turisti, kteří kolem jezera jezdí na kole nebo chodí na procházky. Přilehlé obce ale na likvidaci odpadu nemají peníze.

Místo aby se cyklista kochal pohledem na jezero a krásnou přírodu, vidí vyhozené gauče a další starý nábytek nebo rozebraná auta a odložené lyže. Lokalita je přitom ideální i pro běh, turistiku nebo takzvanou skandinávskou chůzi s hůlkami. Podle Klubu českých turistů už ale množství odpadu v okolí jezera představuje zásadní ekologický problém. „Odpadky jsou ve vodě, podél břehů, jsou naházené v lesích. Jsou tady i nebezpečné odpady,“ konstatoval Ladislav Zoubek, předseda Klubu českých turistů Krušné hory v Sokolově.

Skoro všechny příjezdové cesty k jezeru jsou uzavřené závorou, aby lidé nemohli odpad navážet auty. Ani to ale někoho neodradí - odpad lidi na místo dopraví i ručně, nebo ho házejí ze strání.

Radnice v Bukovanech už nakoupila fotopasti s možností nočního vidění. S úklidem taky občas pomáhají dobrovolníci. Například při poslední brigádě severně od Bukovan podle starosty nasbírali skoro 4 nákladní auta nepořádku. Radnice by ráda na likvidaci černých skládek využila i dotace. Odpadu je totiž v lesích tolik, že jeho likvidace je nad síly obce a místní rozpočet na to nemá. Ladislav Zoubek, předseda Klubu českých turistů Krušné hory připomněl, že obyvatelé Sokolova přitom mají k dispozici sběrný dvůr zdarma. Takovou možnost ale nemají lidé v menších městech, kde sběrné dvory nejsou.

Pozemky v okolí jezera Medard patří společnosti Sokolovská uhelná. Její zástupci se České televizi k problému nevyjádřili. Podle starosty ale platit likvidaci černých skládek Sokolovská uhelná nechce. „Bohužel Sokolovská uhelná má pravdu, že to dělají občané naší obce nebo okolních obcí,“ uvedl Miroslav Stropek (nez.), starosta Bukovan. Předseda Klubu českých turistů Krušné hory ale dodal, že samospráva by se problémem měla začít zabývat, bez ohledu na to, komu pozemky patří. „Měli by spojit síly a něco pro to dělat,“ konstatoval Ladislav Zoubek.

Jezero Medard
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Jezero Medard vzniká na místě vytěženého hnědouhelného lomu. Napouští se už od roku 2009. Do naplnění chybí ještě zhruba sedm metrů.

Černá skládka u jezera Medard (zdroj: ČT24)