Znojmo láká turisty na Dyji, skluzavky a nový videoklip

Znojmo - Znojmo láká vodáky i turisty na plavbu po Dyji. Třeba novinkou letošní vodácké sezony jsou tři skluzavky na vodním toku, díky kterým mohou řeku sjíždět nejen zkušení vodáci, ale i úplní začátečníci. Vedení města proto chce nalákat turisty na delší než jen jednodenní výlet. V tom jim má pomoci krátký videoklip. Ten je podle odborníků mnohem údernější a zdařilejší než propagační video Jihomoravského kraje. A také pětkrát levnější.

„Rodině, která sem přijede a chce si splavit Dyji, jsme schopní zapůjčit v podstatě všechno vybavení. Můžeme zajistit klasické kánoe, vesty, pádla i odvoz lodí,“ řekl vedoucí Vodáckého oddílu Neptun Znojmo David Gros. Nováčkům v plavbě poskytnou i výcvik pod dohledem instruktorů, kteří jsou v oddílu už od svých deseti let.

Řeku, na kterou ročně vyjede asi 1800 vodáků, tak sjedou i nezkušení vodáci. Pomohou jim v tom také tři nově otevřené skluzavky, díky kterým překonají těžší úseky. Pro srovnání například Vltavu v největší sezoně sjíždí až 5000 lodí denně.

Podle Grose je nevýhodou Dyje její takzvaná rozkouskovanost. „Ideální je si sem zajet na tři až čtyři dny. Třeba úsek mezi Znojmem a Novými mlýny. Ten má 55 kilometrů a jsou na něm dvě tábořiště,“ dodal Gros. Právě na více než jednodenní výlet do Znojma láká také nový videoklip města.

„Já opravdu vidím, že můžu přijet do Znojma, že můžu si sjet řeku, půjčit si tam lodě. Video jasně říká, proč tam ten člověk má jet a po zhlédnutí toho klipu by měl určitě touhu se tam projet,“ popsal novou propagaci města marketingový specialista z Mendelovy univerzity v Brně Martin Souček. Klip srovnal i s kritizovaným videoklipem, který si nechal zhotovit Jihomoravský kraj.

„Ta reklama určitě nepatří k nejzdařilejším dílům. I když její původní určení je pro kina, cítím, že funguje jako virální video. Bohužel reakce na něj jsou hlavně negativní,“ vysvětlil Souček. Podle něj je chybou, že se divák soustředí na postavy, které v klipu vystupují, a nevnímá okolní prostředí a to, na co by jej video mělo lákat.

Zatímco první klip, který je zatím přijímán s nadšením, vyšel obec na třicet tisíc korun, druhé video stálo podstatně více. Celková cena za propagaci je totiž zhruba půl milionu korun. Klip, který se nyní vysílá v kinech před promítáním filmů ve všech krajích kromě jižní Moravy a Prahy, se kvůli špatné odezvě přestane vysílat. Naposledy ho diváci uvidí 10. června.