Důl Paskov trhá rekordy. OKD zvažuje, že plánovaný útlum odloží

Ostrava - Těžební společnost OKD zvažuje, že v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku bude těžit i po roce 2017. Musely by ale pokračovat dobré výsledky, které důl vykazuje v letošním roce. V březnu se na šachtě vytěžilo rekordní množství uhlí, přitom se snížily náklady.

Společnost OKD chtěla Důl Paskov jako nerentabilní zavřít už v minulém roce. Vláda se však s majitelem dohodla, že zachová těžbu do konce roku 2017, když stát zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky. „Vedení OKD nás informovalo, že pokud bude v Paskově pokračovat současný pozitivní vývoj, reálně uvažují, že těžbu v roce 2017 neukončí,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD.

Efektivita vzrostla o 30 procent, důl je stále ve ztrátě

Potvrdil to mluvčí OKD Marek Síbrt. „V letošním roce se podařilo výrazně zvýšit efektivitu a snížit náklady na vytěženou tunu uhlí zhruba o 30 procent - na 300 korun,“ řekl Síbrt. Zdůraznil, že i přes tyto pozitivní výsledky důl nadále ztrátu vykazuje, což plyne z přetrvávajících nízkých cen uhlí na trhu. „Aby mohla těžba pokračovat i po roce 2017, je nutné ve snižování nákladů a zvyšování efektivity provozu pokračovat,“ řekl Síbrt.

Horníci v Dole Paskov
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Už v minulém roce horníci na šachtě mírně překročili plán těžby, vytěžili celkem 862 tisíc tun uhlí. Letošní plán počítá s 820 tisíci tunami. „Po přípravě nových těžebních kapacit se v březnu podařilo vytěžit rekordní množství uhlí – 90 tisíc tun. Dobré výsledky v těžbě i ražbách pokračovaly i v dubnu,“ informoval Síbrt.

Šachta měla rekordní výsledky v březnu i dubnu

Podle vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiřího Ciencialy je za dobrými výsledky úspěšná snaha o restrukturalizaci závodu. „Pokud se budou trochu lépe vyvíjet ceny uhlí a náklady budou dál redukovány, je opravdu reálná naděje, že těžba bude pokračovat déle, než OKD původně zamýšlelo,“ řekl Cienciala.