Útočnice ze Žďáru se bude léčit v detenčním ústavu

Brno - Krajský soud v Brně rozhodl, že útočnice ze Žďáru nad Sázavou se bude léčit pod dohledem v detenčním ústavu. Potvrdil tak návrh státního zástupce. Naopak obhájkyně útočnice požadovala pro svou klientku ústavní léčení. Ta loni na podzim ubodala šestnáctiletého mladíka, který bránil spolužačku.

U soudu útočnice ze Žďáru vypověděla, že si myslela, že když si vezme rukojmí, tak ji policie zastřelí. Podle svých slov nechtěla nikomu ublížit a nečekala, že přežije. Dodala, že netuší, jak si vybrala konkrétní školu. Pouze věděla, že na ulici si rukojmí vzít nemohla, protože je to veřejné prostranství a že by o něho přišla.

„Má osobnost změněnou onemocněním. Vytváří si bludy o svém sledování a pronásledování. Je také přesvědčená, že žádným onemocněním netrpí a své halucinace a potíže dokáže dobře zapírat,“ shrnula znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie Marta Skulová. Útočnice totiž řekla, že jí lidé vyhrožovali, že ji zabijí a v Ostravě ji zapojili do projektu, při kterém sledovali její myšlenkové vjemy a dávali jí pokyny přes určitý aparát. O svých problémech ale lékařům neřekla. Podle ní by s tím nic neudělali.

Soudci také zjistili, že nebrala všechny léky. Vysadila například Olanzapin. Toto antipsychotikum se používá k léčbě nemocí, jejichž příznaky jsou pocity, že člověk slyší, vidí nebo vnímá věci, které neexistují a pacient je tak neobvykle podezíravý. Žena léky sama vysadila už i dříve v rámci hospitalizace v Opavě.

O své dceři hovoří matka útočnice ze žďárské školy (zdroj: ČT24)

Některé odborné posudky zatím naznačily, že u ženy nejsou příliš dobré prognózy na zlepšení psychického stavu. Státní zástupce proto navrhl umístění do detenčního ústavu. Žena by totiž podle znalkyně mohla být na svobodě nebezpečná a psychiatrická nemocnice by jí dlouhodobě nemohla zajistit tak intenzivní akutní péči, jaké se jí dostává nyní. Naopak obhájkyně tvrdila, že umístění by bylo krokem zpět, že klientka už získala důvěru k ošetřující lékařce v nemocnici a proto navrhla ústavní léčení.

Teoreticky může žďárská útočnice v detenčním ústavu strávit mnohem delší dobu, než kdyby byla uznána jako příčetná a její případ by skončil u soudu v trestní rovině.

Detenční ústav

Detenční ústav má výrazně přísnější režim, je totiž částečně vězeňským zařízením, kde panují přísné bezpečností podmínky. Pacienty tam tak kromě zdravotnického personálu střeží i ozbrojená stráž. V ústavu navíc může člověk teoreticky zůstat až na doživotí. Soudy minimálně jednou ročně musejí přezkoumat pacientův stav a posoudit, jestli je pro své okolí stále nebezpečný.

Trestní stíhání útočnice zastavil státní zástupce Jiří Morava na začátku dubna letošního roku. Místo toho tenkrát navrhl Krajskému soudu v Brně uložení ochranného pobytu ve vazební věznici. Podle znalců byla totiž v době útoku, při kterém zranila i dvě dívky a policistu, nepříčetná. Pokud by stíhání Morava nezastavil, hrozilo by ženě odnětí svobody v délce 15 až 20 let nebo i výjimečný trest.

O umístění ženy do ústavu zabezpečovací detence mohl soud rozhodnout už 22. dubna, jenže pár dní po zastavení trestního stíhání podali rodiče ubodaného chlapce stížnost proti tomuto rozhodnutí. Podle otce šestnáctiletého mladíka, kterého žena zabila 14. října loňského roku, Kamila Vejvody, byl čin naplánovaný a promyšlený. Stížnost rodičů pak v květnu zamítlo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Trestní stíhání je zastaveno už podruhé

Trestní stíhání stejné ženy totiž bylo zastaveno v souvislosti s další útokem v roce 2012. Tenkrát pobodala v Havířově vychovatelku a jako rukojmí si vzala sedmiletou dívku. Útočnici se podařilo zadržet a dívku osvobodit - pobodaná vychovatelka skončila v nemocnici. Žena byla tehdy obviněna z pokusu o vraždu, stíhání ale bylo zastaveno kvůli její psychické nemoci. Skončila proto v opavské psychiatrické léčebně, kde zůstala až do února minulého roku.

Z léčebny ji pak propustil Okresní soud v Opavě. Žena o osm měsíců později zabila jednoho studenta a další tři osoby zranila, a to právě ve Žďáru nad Sázavou. Minulý týden Nejvyšší soud rozhodl, že tento útok nebylo možné předvídat. Opavský soud totiž vycházel ze zprávy Psychiatrické nemocnice v Opavě, která tehdy považovala ambulantní léčbu pro pacientku jako dostatečnou.

Útok ve žďárské škole

Do budovy střední obchodní školy vnikla žena ráno 14. října 2014 mezi sedmou a půl osmou. Nejprve napadla jednu dívku, která seděla v šatně. Podle svědkyně jí přiložila nůž na krk a křičela, ať zavolají policii, jinak ji zabije. Dívce chtěl pomoci šestnáctiletý mladík, kterého žena pobodala. Právě on na následky zranění zemřel. Pak napadla ještě další dívku a jednu si vzala za rukojmí.