Jezero Milada po 14 letech ožívá a otevírá se pro návštěvníky

Chabařovice - Jezero Milada, unikátní svého druhu v České republice, se otevřelo veřejnosti. O něco reálnější je tak i vize, podle které mělo už před lety sloužit jako atraktivní rekreační zóna pro turisty z okolí. Plány zkomplikovaly v minulosti například sesuvy půdy. Milada se napouštěla dlouhých devět let a je historicky prvním jezerem u nás, které vzniklo z hnědouhelného dolu. Rekultivace stála pět miliard korun.

Až 15tisícová pokuta za pohyb u jezera už teď nikomu nehrozí. Třetí největší jezero v Česku se oficiálně otevřelo veřejnosti. Zatím mu úplně chybí zázemí, než se podle plánů u jezera vybudují kempy, bude nutné vybudovat kanalizaci a zavést elektřinu. Vzniknout by na místě měla i chatová oblast nebo přístav. Podle primátora Ústí nad Labem Josefa Zikmunda (ANO) se ale bude moct začít stavět až poté, co stát převede přilehlé pozemky do vlastnictví svazku okolních obcí.

Plánované centrum rekreace pro celý kraj je hudbou budoucnosti

Zatím kolem jezera vede cyklostezka a v jeho okolí je naučná stezka, která seznamuje návštěvníky s historií těžby v okolí Chabařovic. Návštěvníci se tak budou moci projet kolem jezera na kole, vykoupat se (ovšem na vlastní nebezpečí), ale s žádným větším turistickým zázemím letos počítat nemohou.

„Jednáme se společnostmi, které se zabývají možností využití takovýchto prostor a nabízejí nejrůznější atrakce. Necháváme si od nich dávat návrhy, ale je to otázka peněz. Nebráníme se ani penězům od soukromníků,“ doplnil Zikmund. Podle něj má jezero do budoucna velký potenciál, oblast by se měla stát centrem vodních sportů a rekreace pro celý kraj.

Jezero Milada
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Jezero o rozloze 252 hektarů se začalo napouštět v roce 2001 a v létě 2010 napouštění skončilo, maximální hloubka je 24,7 metru. Odborníci tam během let museli řešit třeba zpevnění svahů nebo škody po přívalových deštích.

Ložisko hnědého uhlí na území u Milady zůstává. Odhaduje se, že v okolí jezera bylo odepsáno 146 milionů tun uhlí. S jejich vytěžením už se nepočítá. Kvůli těžbě hnědého uhlí padly v okolí Chabařovic do konce roku 1989 tři vesnice. Poslední byla vesnice Hrbovice.

Události: Milada je konečně přístupná veřejnosti (zdroj: ČT24)