Nový větrník na Mravenečníku dostal zelenou. Podle kraje nezákonně

Jeseníky - Tři větrníky, které jsou na jesenickém vrcholu Mravenečník, by měla nahradit nová elektrárna. Usiluje o to firma Benoco a šumperský stavební úřad s ní už podepsal veřejnoprávní smlouvu o provedení stavby. Ochránci přírody protestují. Větrníky tam byly povolené pouze jako dočasná stavba, jsou již nefunkční a do roku 2018 měla být lokalita uvedena do původního stavu. Ochránci se obrátili na Olomoucký krajský úřad, který konstatoval, že rozhodnutí stavebního úřadu je v rozporu se zákonem.

Větrná farma složená ze tří tubusů, z nichž nejvyšší má šedesát metrů, stojí na Mravenečníku ve výšce asi 1150 metrů nad mořem od roku 1998. Šlo o zkušební provoz firmy ČEZ. Všechny tři větrníky jsou již mimo provoz. Do tří let se mají zbourat. Farmu ale odkoupila plzeňská firma Benoco a plánuje na jejich místě postavit novou elektrárnu s jedním větrníkem, který by byl vysoký přes sto metrů. Záměr prezentuje jako rekonstrukci.

„Nemáme nic proti alternativním zdrojům energie, ale na vrcholcích hor by takové stavby stát neměly. Konkrétně v tomto případě by tak vysoký větrník zásadně narušil krajinný ráz vrcholků Jeseníků,“ uvedl Marcel Minář z Českého svazu ochránců přírody. Naopak souhlas se stavbou dal stavební odbor v Šumperku. Ochránci přírody se proto obrátili na Olomoucký kraj. A ten už dospěl k závěru, že podřízený úřad pochybil v několika bodech.

„Šumperský stavební úřad chybně vyhodnotil charakter záměru. Je posuzován jako stavební úpravy, ve skutečnosti se jedná o zcela novou stavbu,“ uvedla mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. Dodala, že smlouvy byly navíc uzavřeny bez správního a územního řízení, k jednání nebyli přizváni ochránci přírody ani zástupce firmy ČEZ. „Zahájili jsme přezkumné řízení,“ potvrdila mluvčí.

Ochranáři bojují proti další větrné elektrárně (zdroj: ČT24)

Šumperský úřad tvrdí, že jde jen o rekonstrukci

Šumperský úřad s tím ale nesouhlasí a podal odvolání. „Jedná se opravdu o rekonstrukci, o stavební úpravy,“ prohlásila mluvčí Šumperku Olga Hejduková. Záměr firmy, která slibuje, že zastaralé elektrárny nahradí nejmodernější technologií a na místě vybuduje také veřejně přístupné ekologické centrum, zatím zastavený není. Další postup vyplyne z výsledku přezkumného řízení.

Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky v minulosti novou elektrárnu opakovaně odmítala. Až nedávno odvolaná vedoucí správy Michaela Pruknerová vydala souhlasné stanovisko. Na základě houževnaté kritiky členů několika občanských sdružení, kteří si na ni stěžovali a napadli řadu jejích rozhodnutí, ji Agentura ochrany přírody a krajiny v březnu odvolala. Kritizována byla právě i za souhlasné stanovisko k nové větrné elektrárně v cenné lokalitě chráněné krajinné oblasti.