Dejvice zůstanou bez pitné vody nejméně do středy

Nejméně do středy nepoteče obyvatelům pražských Dejvic a Bubenče z kohoutku pitná voda, potvrdil generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos. Voda není pitná ani po převaření. Testy už potvrdily, že ve vodě byly koliformní bakterie, na některých místech ještě jsou zvýšené hodnoty. Vodárny podle Mrkose budou pokračovat v proplachování a dezinfekci sítě, obyvatelé mají od neděle k dispozici 50 náhradních cisteren s vodou. „Počet cisteren se bude navyšovat,“ uvedl starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář (TOP 09) s tím, že by mělo přibýt dalších 10 cisteren. Počítá se s proplácením nákladů a odškodného.

Situace se, co se týče výskytu střevních onemocnění, podle hygieniků výrazně zlepšila. Od půlnoci záchranka převezla do nemocnice jen jednoho pacienta. Odbornou pomoc do neděle údajně vyhledalo asi 130 lidí, dva lidé byli hospitalizováni. Zdravotní problémy, které závadná voda způsobila, podle mluvčích okolních nemocnic nejsou vážné. Třeba Ústřední vojenská nemocnice potvrdila 98 případů.

  • Rozmístění cisteren s pitnou vodou najdete zde, lze se taktéž obrátit na infolinku PVK 840 111 112.
  • „Budeme kompenzovat veškeré náklady, které lidem způsobila hygienická havárie, a budeme provádět i odškodnění za nemajetkovou újmu. Bude odstupňováno. Jiné bude pro ty, kdo byli hospitalizováni,“ uvedl ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos. Lidé mohou použít e-mail nebo se obrátit na kontaktní centrum, operátoři poradí, jak žádost podat, bude potřeba lékařská zpráva. Po dobu havárie se podle Mrkose nebude platit vodné a stočné.

Problémy se zásobováním má 32 tisíc obyvatel, týká se to domácností i firem včetně restaurací. Některé z nich i přes varování, že voda nemusí být pitná ani po převaření, měly včera otevřeno. Jejich zaměstnanci údajně chodí pro vodu k cisternám. „Od rána jsme tu už nejméně počtvrté,“ popsali zaměstnanci jednoho rychlého občerstvení. Podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové se nemusejí stravovací zařízení zavírat, situaci ale musí přizpůsobit svůj režim. Úplně zavřená je například restaurace Evropa na Vítězném náměstí. Ostatní většinou fungují, především rychlá občerstvení jen omezila prodej točených nápojů, které se vyrábí smícháním pitné vody a prášku. Restaurace mohou nabízet balené nápoje. Pokud mají myčku, která ohřívá vodu na 60 a více stupňů, mohou používat i své sklo a nádobí. Podmínkám musí přizpůsobit také přípravu pokrmů.

Hygienici nyní provozovatele informují a podniky kontrolují. Podle starosty Prahy 6 ale doporučují omezení provozu. „Dostali jsme nařízení hygienické stanice, kde nás, respektive provozovatele podniků žádají, aby provoz omezili. Jediné, co můžeme, je tuto zprávu jim předat a požádat je, aby nařízení vyhověli,“ uvedl starosta Ondřej Kolář (TOP 09). Asociace hotelů a restaurací provozovatelům nabídla případnou právní pomoc při vymáhání kompenzací za to, že nemohou používat vodu z vodovodu.

K čemu vodu z kohoutku nepoužívat

Vodu nelze pít ani používat na vaření, ústní hygienu a mytí obličeje a rukou. Je ale možné ji používat pro praní a další obvyklé činnosti. Po mytí nádobí je však potřeba jej opláchnout pitnou vodou, buď z cisterny, nebo třeba balenou.

Kvůli vodě by měli být opatrní obyvatelé celé městské části, uvedl zástupce mluvčího Prahy 6 Petr Vybíral. Na radnici se totiž obracejí i obyvatelé Vokovic, Veleslavína a Břevnova. Kvůli situaci v pondělí zasedá i krizový štáb Prahy 6. Podle informací Pražských vodovodů a kanalizací jsou ale zasaženy jen Dejvice a Bubeneč a nehrozí, že by se havárie rozšířila do dalších čtvrtí. 

Školy i školky budou v provozu

"Všechny ředitele škol a školek jsme během neděle o kontaminované vodě v Bubenči a Dejvicích informovali i s instrukcemi, jak postupovat. Vodu v zasažených oblastech pochopitelně nejde pít, má v tuto chvíli charakter užitkové vody, a to do chvíle, než ji Pražské vodovody a kanalizace oficiálně označí za pitnou. Co se vaření týče, doporučujeme školám a školkám studenou stravu, případně vařit z vody dodané v přistavených cisternách," oznámil v neděli odpoledne zástupce starosty pro školství Jan Lacina. „Školy a školky budou do středy pokračovat v omezeném provozu,“ upřesnil starosta s tím, že děti musí být vybaveny balenou vodou a školní jídelny nesmí z vody vařit ani v ní umývat nádobí.

O problému byli informováni také všichni ředitelé škol, školek a zařízení pro seniory a dlouhodobě nemocné, s uzavřením těchto zařízení se zatím ale nepočítá. Do škol, domů pro seniory a LDN zajistí radnice rozvoz balené vody. Otevřena bude i Vysoká škola chemicko-technologická, která v Dejvicích sídlí. V omezeném provozu fungují také menzy v areálu ČVUT, prodává se jen balené jídlo a pití. Někde školy zvolily studenou kuchyni, například bagety a jogurty, jinde kuchařky připravily dětem i učitelům pizzu. Ve školních jídelnách se objevilo jednorázové plastové nádobí a příbory, neboť hygienici nedoporučovali v kontaminované vodě ani mýt nádobí. Zároveň ve velkých objektech, třeba vysoké školy v zasažené oblasti, mohou lidé odtáčením vody z kohoutků pomoci dopravit vodu s vyšším obsahem chlóru do celého distribučního systému.

Oblast s kontaminovanou vodou
Zdroj: ČT24/Praha 6

Lokalita je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, Náměstí pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.

Kontroly odhalily koliformní bakterie

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) v reakci na informaci o zvýšeném výskytu průjmových onemocnění zahájily kontrolu kvality pitné vody. Příčinou potíží obyvatel se ukázaly koliformní bakterie. Výskyt bakterií prokázaly odběry, do vody se zřejmě dostaly při opravě vodojemu Andělka, ze kterého je zásobována zasažená oblast. Poslední testy ještě na několika místech ukázaly zvýšený výskyt bakterií.

PVK dál pracují na nápravě, vodu víc chlorují a chtějí najít přesný zdroj kontaminace. „Nejpravděpodobnější je možnost, že je na přiváděcím řadu přípojka nebo část vodovodního řadu, který tam byl umístěn v průběhu výstavby a nebyl zanesen do map. V Dejvicích probíhala v šedesátých a sedmdesátých letech živelná výstavba. Několikrát jsme se tam už při opravě setkali s částí zaslepeného vodovodního řadu, který tam byl postaven s tím, že bude někoho zásobovat. Nakonec nikdo napojen nebyl, ale tato část byla ponechána v zemi a zůstala napojena na hlavní vodovodní řad. Jakmile zůstane v takovéto části stát voda, protéká, dojde tam k množení bakterií,“ popsal ředitel PVK Petr Mrkos. Minulý týden byly na dotčeném řadu měněny vodoměry a docházelo ke kolísání tlaků, čímž se mohl ve slepém rameni vytvořit podtlak a mohlo dojít k nasátí jeho obsahu do vodovodní sítě. V úterý mají v plánu provést kamerový průzkum. Mají vytipované kilometrové pásmo mezi Andělkou a hotelem Diplomat.

  • "Koliformní bakterie jako taková není pro život člověka nebezpečná, většina z nás se s ní setká v Egyptě, když jede na dovolenou. Tady má voda jiné parametry, takže na to nejsme připraveni. To byl důvod průjmových onemocnění," uvedl Petr Mrkos.

Po celý den a noc byla vodovodní síť proplachována. „Probíhá další testování, jestli nejsou ve vodě ještě nějaké viry,“ uvedl starosta. I kdyby se podle ředitele Mrkose podařilo vodovod vyčistit rychle, je nutné počkat do středy kvůli délce laboratorních testů, které stav mají ověřit. Při analýze totiž musí proběhnout kultivace vzorků, na které je potřeba jeden den, aby zjistili, jestli jsou výsledky věrohodné.