V Aši postavili dávno vyhořelý kostel - virtuálně pro turisty

Aš - Vyhořel sice před 55 lety a dnes po něm zbyla jen nízká obvodová zeď a kříž. Přesto ale návštěvník Aše, když k němu přijde, může vidět kostel jako ve skutečnosti. Jak? Stačí k tomu mobil nebo tablet a využít novou aplikci pro virtuální prohlídky zaniklých památek. Vidět je nejen exteriér, ale i interiér budovy. V Aši jako první v Česku spustili speciální mobilní aplikaci, která v mobilním telefonu nebo na tabletu umožní virutální prohlídku historické stavby přímo na místě, kde stávala.

První virtuálně obnovenou budovu je evangelický kostel Svaté Trojice, který v roce 1960 zničil požár. V reálu je sice na jeho místě už jen louka, nízká obvodová zeď a kříž, ale návštěvník tam třeba na tabletu může vidět i oltář a varhany v původním interiéru. 

Místa, odkud je možné památku přes aplikaci sledovat, jsou na zemi označená příslušným symbolem. Virtuální návštěvník se na takovém bodě připojí se svým chytrým zařízením pomocí bluetooth technologie a zobrazí se mu 3D model. Systém je navíc interaktivní a snímá pohyby a náklon tabletu nebo mobilu, a to prostřednictvím gyroskopu a akcelerometru uvnitř přístroje. Virtuální 3D model se pak různě otáčí a naklání, úměrně pohybům - jako by ho člověk snímal kamerou a díval se do jejího hledáčku.  

Kromě 3D modelu aplikace nabízí i fotografie a rozsáhlé informace o historii místa. Petr Kostner, spoluautor aplikace, konstatoval, že nabídka virtuálních prohlídek se bude rozšiřovat i na další zaniklé budovy, protože v Aši je spousta objektů se zajímavou historií.

Starosta Dalibor Blažek připomněl, že město Aš bylo kdysi velmi bohaté, dnes je ale jeho střed vybouraný. „Hledali jsme cestu, jak ukázat návštěvníkům, jak město kdysi vypadalo,“ uvedl Dalibor Blažek (nez.), starosta Aše.

Virtuálně by se tak mělo obnovit například Goetheho náměstí, ulice Na Příkopech a různé části Hlavní ulice. Kromě samotného města Aš by virtuální prohlídky měly být v budoucnu možné i po zaniklých obcích, kterých je v pohraničí spousta. 

Ani ten, kdo nemá chytrý telefon nebo tablet, nemusí zoufat. V ašském infocentru si za zálohu 1000 Kč může tablet půjčit. Aplikace má navíc sekci Hra, která nabízí prohlídku města formou poznávacího kvízu. Na různých místech města pokládá otázky a dává informace k jednotlivým pamětihodnostem. Aplikace sama pozná, kde se uživatel právě nachází, a provede ho díky tomu pohodlně celou Aší.

Aplikace zatím běží v systému iOS pro Appple, už se ale dokončuje i verze pro Android. Podobnou aplikaci spustili vloni v Německu k výročí pádu Berlínské zdi. Tu ašskou programátoři vyvíjeli rok a město za ni zaplatilo jeden milión korun.

Virtuální prohlídky zmizelých staveb v Aši (zdroj: ČT24)