Zbrojařský veletrh IDET vystoupil z utajení

Brno – Vůbec poprvé se pro veřejnost otvírá mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Na brněnské výstaviště se na něj přijelo prezentovat 331 firem z 20 zemí, ale i česká armáda, policie a hasiči. Zatímco návštěvníci na veletrh míří za technikou, kterou jinde neuvidí, skupina aktivistů dnes před výstavištěm protestovala proti zbrojnímu průmyslu. Na IDET dorazily i špičky české armády a ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který při zahájení poukázal na zhoršující se bezpečnostní situaci ve světě.

Tanky, obrněná vozidla, ale i kompletní zázemí, v jakém bydlí čeští vojáci na zahraničních misích. Brněnské výstaviště obsadili vojáci a zbrojařské firmy, které dorazily na veletrh IDET. Letos poprvé se mezi pavilony neprochází jen lidé ze zbrojařského byznysu. „IDET byl vždy nepřístupný pro veřejnost, ale my jsme letos udělali změnu: v úterý a ve středu odpoledne a celý čtvrtek je otevřeno i pro veřejnost,“ uvedl armádní generál v záloze a poradce ředitele veletrhu Pavel Štefka.

Návštěvníci na veletrzích uvidí například automatizovaný robotický pozemní systém Taros V2 nebo systém pro kontrolu podvozků vozidel Kerberos 3D Vision. K vidění jsou i armádní Pandury.

Obě strany mince

Bezpečnostní situace ve světě se za poslední dva roky nepříjemně změnila, upozornil na zahájení veletrhu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Prohlásil, že Českou republiku zneklidňují agresivní kroky států s velmocenskými ambicemi, konkrétní zemi ale nejmenoval. Podle něj si z aktuální situace bere český stát ponaučení, které se týká i nákupu vojenské techniky. „Samotná kvalita a cena už nestačí, důležité je i množství a původ našeho vybavení. Na oboje se v minulosti tak trochu pozapomnělo,“ uvedl Stropnický s tím, že ministerstvo bude upřednostňovat participaci českých firem.

To, že se českým zbrojařům daří a rostou jim zisky, potvrdila nedávno i Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP). Loni české firmy vyvezly vojenský materiál skoro za 12 miliard korun a podle AOBP jde o nejlepší výsledek od roku 1994. Meziročně je to totiž více než padesátiprocentní navýšení. Export je přitom pro české zbrojařské firmy zásadní, představuje devadesát procent jejich produkce. V jiných členských zemích NATO je to jen třetina. To, zda se čeští zbrojaři také více uplatní na domácím trhu, bude podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) záležet na tom, do jaké míry bude česká armáda přezbrojovat a jaké na to bude mít prostředky.

Mládek: Zájem je o klasické zbraně až po radary (zdroj: ČT24)

Česká armáda počítá v budoucnu s hojnějším využitím bezpilotních prostředků, především pro průzkum terénu. Využívají je čeští vojáci v Afghánistánu. Patrně největší využití v Česku měly zatím drony ve Vrběticích na Zlínsku, kde byly použity po výbuchu v areálu muničních skladů k leteckému průzkumu.

Zatímco pro jedny jsou zbraně nástroj k obraně, pro druhé jde o nástroj k zabíjení. Před branami výstaviště protestovalo asi 15 aktivistů, kterým se nelíbí, že veletržní akce podporuje obchod se zbraněmi. Jejich mluvčí Peter Tkáč z hnutí Nesehnutí uvedl, že Česko vyváží zbraně i do problematických zemí, jako jsou Egypt, Alžírsko nebo Jemen. Před výstaviště dorazila skupina oblečená za smrtky s transparentem „Brno obchází smrt!“. Protesty proti Idetu jsou ale každým ročníkem mírnější.