Najde zchátralá Jalta kupce? Brno má po letech zájemce

Brno – Po letech bez povšimnutí se objevili hned dva zájemci o koupi pasáže Jalta v centru Brna. Komplex na Dominikánském náměstí v sousedství budovy Nové radnice město získalo kontroverzní směnou v roce 2005. Od té doby marně hledalo kupce. Našli se až nyní, možná i díky tomu, že v blízkosti Jalty konečně vzniká dlouho plánovaný parkovací dům. Nové vedení města chce nyní pasáž prodat v otevřené soutěži. Pokud by se prodej i přesto nepodařil, bude radnice hledat partnera, s nímž by nemovitost využila.

Nové vedení města znovu avizovalo zájem Jaltu prodat – a po letech bez odezvy se překvapivě přihlásili hned dva zájemci. „Jsou to podnikatelské subjekty, ale nemohu sdělit bližší informace. Jedna z těch nabídek je opravdu velmi seriózní, ale vyhlásíme otevřenou soutěž na to, jak s nemovitostí naložit,“ potvrdil brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Očekává, že se zájemců přihlásí více. „Potom vybereme toho nejvhodnějšího. Záležet bude na ceně, ale také na záměru využití. Určitě chceme vědět, co se s Jaltou bude dít,“ doplnil Vokřál.

Do 30. června by chtělo město vědět, kolik zájemců se o Jaltu uchází. Ještě před vyhlášením soutěže ale radnice nechá posoudit technický stav budovy. „Jednáme s Vysokým učením technickým o aktualizaci posouzení technického stavu nemovitosti. Posouzení vypracovávalo už v minulosti a za poslední dobu se podle odhadů nijak zásadně stav nezhoršil,“ řekl Vokřál.

(Ne)výhodná směna

Město pasáž získalo před deseti lety výměnou, a to od tehdejšího majitele, podnikatele Miroslava Lekeše. Brno nabídlo Lekešovi za Jaltu několik městských domů a dva lukrativní pozemky. Tento způsob získání budovy radní odhlasovali v říjnu 2005 i přesto, že realitní makléři odhadovali protihodnotu městského majetku až na dvojnásobek ceny, s níž operoval magistrát.

Původně chtělo město Jaltu opravit a přestěhovat do ní část svých úředníků, ale to se nestalo. Poté, co magistrát zjistil, že budova má narušenou statiku, začalo být jasné, že původní odhad 50 milionů za rekonstrukci je zcela nereálný. Od té doby město neúspěšně nabízí bývalou pasáž k prodeji.

Město na svém webu stále nabízí Jaltu ke koupi
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Sto milionů korun za funkcionalistický palác v samém srdci Brna ale nebyl dlouho nikdo ochotný dát. Nejblíž se město prodeji přiblížilo v roce 2013, zájemkyně ale nakonec nezaplatila kauci a z prodeje sešlo. Investoři se možná zalekli velkých investic: posudek z roku 2008 hovoří o nákladech na rekonstrukci ve výši 363 milionů korun. V objektu je potřeba udělat nově všechny inženýrské sítě, opravit statiku a vybudovat vzduchotechniku a vytápění. Objekt je skoro deset let prázdný a chátrá.

Palác Jalta

Palác na Dominikánském náměstí vznikl podle návrhu stavitele Jaroslava Polívky v roce 1929 a patří tak k nejznámějším a nejstarším pasážím v Brně. Bytový dům s obchodní pasáží a suterénním kinem Bio Moderna ve stejném roce zakoupilo mezinárodní hnutí Křesťanského sdružení mladých žen (YWCA), které v horních patrech původně zamýšlelo zřídit ubytovnu pro ženy a dívky. Od roku 1934 byl však již vlastníkem domu Československý stát. Po roce 1989 pasáž přešla do soukromého vlastnictví a často střídala provozovatele, mezi kterými byli i kontroverzní podnikatelé Lubomír Hrstka a Radoslav Hošna. Budova postupně přišla o své využití a začala chátrat.