Den Země v Hostětíně, nejekologičtější obci v Česku

Hostětín – Světový Den Země oslavil na úpatí Bílých Karpat i americký velvyslanec Andrew Schapiro. Na svátek, který upozorňuje na dopady ničení životního prostředí, navštívil totiž Hostětín. Ten je považovaný za nejekologičtější obec v Česku. Před pěti lety tamní zelené projekty obdivoval i britský princ Charles.

Ještě v roce 1999 si obyvatelé Hostětína topili doma uhlím, nyní je už zahřívá obecní výtopna na biomasu. „Vzduch tu byl nedýchatelný,“ potvrdil starosta Hostětína Robert Janota (ODS). Za proměnou podle něj stojí snaha ji zachránit. „Nad obcí visela stavební uzávěra. Lidé nemohli stavět a odcházeli. Hrozilo, že se vesnice vylidní,“ vysvětlil starosta. Vedení města se proto rozhodlo zvýšit komfort života tamních obyvatel.

„Netvrdím, že změna je pro lidi úsporná, ale určitě komfortnější,“ pokračoval Janota. Pokud totiž dříve topili uhlím nebo dřevem, tak výdaje za teplo zůstávají i nyní podobné. „Ušetřili ale prostory pro skladování materiálu i svou práci,“ řekl. V Hostětíně se nyní topí biomasou, přesněji dřevní štěpkou. Ta se zpracovává od roku 2000 v obecní výtopně, do které ji dodávají místní firmy. „Původně byli místní nedůvěřiví, ale pak se mohli přesvědčit, že tyto ekologické projekty možné jsou,“ dodal starosta.

Výtopna totiž není jediným šetrným opatřením, které zhruba 250 obyvatel Hostětína využívá. V obci, kterou jde projít z jednoho konce na druhý za malou chvíli, je také například kořenová čistírna odpadních vod. Téměř na každém domě podél návsi jsou solární panely. I lampy veřejného osvětlení vypadají jinak než ty klasické. Na rozdíl od běžných fungují úsporně.

Malá obec na moravsko-slovenském pomezí se začala ubírat ekologickým směrem v polovině devadesátých let. S prvními návrhy udržitelného fungování vesnice tehdy přišel jeden z rodáků a někdejší pracovník Ekologického institutu Veronica Miroslav Kundrata. Ten „Veronicu“ do Hostětína přivedl a přesvědčil místní, že žít ekologicky má smysl.

Před pěti lety anglický princ, teď americký velvyslanec

Miroslav Kundrata se pak i stal ředitelem institutu, nyní už jej ale vede Yvonne Gaillyová. S ní se dnes při příležitosti své návštěvy setkal i americký velvyslanec Andrew H. Schapiro. Prohlídku nejekologičtější obce začali u místní výtopny na biomasu, jejíž produkce tepla ročně ušetří na 1200 tun oxidu uhličitého.

S velvyslancem ředitelka debatovala o roli neziskových organizací v Česku na poli udržitelného regionálního rozvoje a o prosazování ekologických novinek. Také probrali ochranu klimatu na lokální úrovni. „Návštěvu považujeme za potvrzení toho, že myšlenky, které propagujeme a rozvíjíme, jsou dobré,“ okomentovala příjezd velvyslance ředitelka ekologického institutu Veronica Yvonne Gaillyová.

Společnost spolupracovala v Hostětíně na většině ekologických projektů. „I třeba na moštárně, která vyrábí biomošt z ovoce pocházejícího z okolních sadů,“ řekla Gaillyová. Díky nim tu také už nejsou jen solární panely na soukromých domech, ale i tři fotovoltaické elektrárny, které dodávají proud do sítě, výtopně, ale i právě moštárně.  

V roce 2006 institut Veronica postavil ekologické Centrum Veronica. Dům se stal první veřejnou budovou postavenou v pasivním standardu. To znamená, že budova má nadstandardní izolaci ze silné vrstvy slámy, vzduchotěsnost, řízené větrání a další. Dům tak spoléhá na pasivní zisky energie, to jsou ty, které vstupují okny, tedy sluneční energie i energie pocházející od lidí a spotřebičů.

Hostětín navštívil před pěti lety i následník britského trůnu princ Charles. Na úpatí Bílých Karpat jej tenkrát přijely přivítat stovky lidí, a to nejen z blízkého okolí. Charles ve vsi zasadil strom, podepsal se do kroniky a ochutnal moučníky od místních hospodyněk.