V Čunkových buňkách hořelo, lidé v panice vyskakovali i z oken

Na okraji Vsetína hořel montovaný dům pro sociálně slabé. Dva lidé se zranili po pádu z oken a 30 se nadýchalo kouře. Požár zničil schodiště a elektroinstalaci. Obyvatelé ale náhradní ubytování odmítli. Montované buňky, které nechal vybudovat starosta Vsetína Jiří Čunek, stojí na periferii města už skoro 10 let a stále vyvolávají rozporuplné reakce.

Požár nebyl nijak veliký, hořely ale materiály, které způsobily silné zakouření. Požární dveře navíc nefungovaly a chyběl i hydrant a hasicí přístroj. Šedesát obyvatel domu tak podlehlo panice, a když se kouř dostal až do bytů, přestali poslouchat pokyny hasičů a jednali velmi emotivně. Snažili se utéct po přistavených žebřících a někteří vyhazovali děti na koberce pod okny.  

Radnice pro obyvatele okamžitě vyjednala náhradní ubytování v kulturním domě. To ale nakonec nikdo nevyužil. „Nechtějí, nelíbí se jim tu, raději půjdou k příbuzným,“ uvedl obyvatel domu Milan Ščuka.

Příčina požáru ani výše škody zatím není známá. Dům je ale neobyvatelný - vyhořelo schodiště a teplem se také roztavila elektroinstalace. Opravy potrvají deset dnů. Kdo bude potřebovat, může se do náhradního ubytování kdykoliv vrátit. Víc ale radnice lidem nehodlá nabídnout. „Neshořely jim věci, neshořely jim peníze,“ podotkl starosta města Vsetín Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Právě Čunek stál v roce 2006 za stavbou montovaných domů na okraji Vsetína. Kvůli vytváření údajného romského ghetta ho kritizovaly hlavně nevládní organizace. Naopak podle zastánců žijí Romové lépe než ve zdevastovaném pavlačovém domě v centru města.

Čunkovy domky hořely, 30 lidí se nadýchalo kouře (zdroj: ČT24)