Zásah v Brodě byl v pořádku, chyboval jen operační důstojník

Praha – Policisté zasahující při střelbě v restauraci Družba nechybovali a svůj postup volili s ohledem na to, aby neohrozili případná rukojmí uvnitř budovy. Pochybil ale operační důstojník, který zpochybnil plánovaný zákrok proti střelci. Takové jsou výsledky interní kontroly, která prověřovala zásah při nedávné tragédii v Uherském Brodě. Útočník tam 24. února zastřelil osm lidí, pak si sám vzal život. Policie čelila kritice kvůli tomu, že údajně proti střelci zasáhla příliš pozdě. S tím, že byl zákrok v pořádku, nesouhlasí ani Petr Gabriel, který byl po celou dobu útoku ukrytý na toaletách restaurace, a útok tak přežil. Zásahem se souběžně zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), jejíž vyšetřování zřejmě skončí až v řádu měsíců.

Devět minut. Tolik času potřebovala první policejní hlídka, která byla 24. února vyslána k uherskobrodské restauraci Družba, v níž se mělo podle oznamovatele střílet. Když vešli policisté deset minut před 13. hodinou dovnitř, pachatel na ně začal pálit. Hlídka se proto stáhla a zavolala posily. Na místo vyrazila nejbližší zásahová jednotka z hodinu vzdáleného Brna. Drama pokračovalo až téměř do půl třetí, než se z restaurace ozval poslední výstřel. Tím si pachatel vzal život.

Bezprostředně po útoku se objevily i kritické hlasy, podle kterých policisté neudělali dost pro záchranu lidí uvnitř restaurace. Interní kontrola policie to ale vyvrací. „Žádné z oznámení na tísňovou linku policie neobsahovalo relevantní informaci o tom, zda se na místě nachází zranění či nikoliv,“ řekla vedoucí odboru vnitřní kontroly Michaela Hýbnerová.

„Jestliže vstupuji někam do objektu, je to v danou chvíli jediná přístupová cesta a jsem už ohrožen na životě palbou, tak je naprosto nelogické, abych pokračoval dál. Protože bych neudělal další dva kroky, aniž bych nebyl zasažen. Bylo naprosto logické, že policista se stáhnul a zavolal posily, protože stačilo udělat pár kroků a už neměl kdo ty posily zavolat.“

vedoucí zásahové jednotky Zdeněk Frank, 26. února 2015

První hlídka na místě se do restaurace pokusila vstoupit, podle Hýbnerové byl ale jejich ústup pod palbou pachatele správným rozhodnutím. „První policista uviděl za barem osobu, která se tam ukrývala. Tento muž po policistovi vystřelil. Policista si také všiml jedné ležící osoby u vchodu a nepoznal, nemohl poznat, zda je tato osoba zraněna, nebo jestli se pouze kryje před střelbou. Policisté proto nemohli dokončit zákrok, aniž by ohrozili osoby uvnitř restaurace,“ vysvětlila Hýbnerová.

Pachatel mlžil. Tvrdil, že má rukojmí

Z vnitřního šetření vyplývá, že policisté bojovali hlavně s nedostatkem informací. Jediný, kdo věděl, jak to uvnitř restaurace Družba vypadá, byl sám pachatel a postřelená účetní. Ta do restaurace vstoupila zadním vchodem už po první střelbě. Došla tak až do hlavní místnosti, kde bylo nezvyklé ticho. „Uslyšela za sebou šramot, otočila se a uviděla muže, který drží pistoli. Ucítila ránu do hrudi a do ruky. Dnes už víme, že byla zasažena celkem šesti ranami. Podařilo se jí z místa uprchnout, ale nebyla schopna policii podat žádné informace. Ona jediná byla v tu dobu očitým svědkem,“ dodala Hýbnerová.

Policisté na místě se chtěli znovu pokusit o zásah. Operační důstojník tento plán zpochybnil, i když do velení akce na místě neměl zasahovat. Tím dle policejního prezidia pochybil. „My hodnotíme jeho postup jako nesprávný z jednoho důvodu, totiž že tento člověk v tu chvíli nebyl na místě a vždy rozhoduje ten, kdo má na místě k dispozici veškeré prostředky a informace,“ konstatuje policejní prezident Tomáš Tuhý. „Navzory tomu ale vedoucí nadále připravoval zákrok,“ zdůraznila Hýbnerová.

Nad postupem operačního důstojníka se v Interview ČT24 pozastavil také předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Roman Váňa (ČSSD). „Operační důstojník (…) má přehled o situaci a může svůj názor jednotkám říct. Pokud se snažil převzít velení, jak to bylo prezentováno, tak to by byla chyba,“ uvedl. Ve chvíli, kdy se policisté chystali znovu vniknout do budovy, se podařilo navázat kontakt s pachatelem. „Sdělil, že má pět nezraněných rukojmí a že žádá, aby na místo přijela TV Prima. V tuto chvíli se celá situace mění a začíná vyjednávání,“ řekla Hýbnerová.

Chronologie policejního zásahu 24. února

12:38 policie dostala prvotní telefonickou informaci o tom, že v restauraci Družba střílí muž

12:39 další oznámení na linku 158, že muž je stále uvnitř a že na místě jsou zřejmě zranění

12:43 ozval se muž, který se ukryl na toaletě restaurace

12:47 před budovu restaurace dorazila policejní hlídka z Uherského Brodu

12:50 policisté vešli do restaurace, pachatel na ně začal pálit. Hlídka se stáhla a zavolala posily

12:52 informaci o útoku dostává krajský policejní ředitel

12:56 byla vyžádána zásahová jednotka

13:05 policisté přes kontakt ve Středočeském kraji získali telefonní číslo na střílejícího muže, které předali policejnímu vyjednavači

13:07 vyjednavač navázal telefonický kontakt se střelcem. Muž tvrdil, že drží rukojmí a byl ochoten vyjednávat

po 14:00 vyjednavač konstatoval, že komunikace s pachatelem přestává být smysluplná, muž není ochoten propustit údajná rukojmí ani dovolit ošetření zraněných, která podle svých slov držel

14:13 pachatel přestal komunikovat, nereagoval na SMS zprávy

14:15 telefonická komunikace byla ukončena. Policisté se dohodli, že zkusí navázat ještě osobní kontakt z okna, vzápětí zazněl z restaurace výstřel. Podle policie se v ten okamžik útočník sám zastřelil

14:21 zásahová jednotka vnikla dovnitř budovy, policisté našli uvnitř osm obětí, mrtvého střelce a nezraněného muže, který se schovával na toaletě

Zdroj: ČTK 

Interní audit se zabýval i tím, jak postupovala zásahová jednotka, která musela do Uherského Brodu přijet z Brna. Patnáct policistů jelo na místo auty, cesta jim trvala zhruba hodinu. Podle šetření by ale přesun vrtulníky situaci neurychlil. I když by dva policejní vrtulníky, které jsou v Brně, unesly 15 lidí, neumožnily by podle Hýbnerové přesun plně vyzbrojených policistů. Vrtulník by jich najednou unesl pouze 7. „Doletová vzdálenost je 25 minut. Celkem by tedy přesun na dvě etapy trval 75 minut a k tomu musíme připočítat ještě přesun z přistávací plochy,“ uvedla Hýbnerová s tím, že přesun auty byl správný.

Zásahové jednotky jsou teď v osmi krajích. Jejich počet se podle prezidia zvyšovat nemusí. Co se ale změnit má, je technika. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) plánuje nákup helikoptér: „Ani URNA nemá vlastní helikoptéru a půjčuje si ji od armády. Myslím, že bychom potřebovali dvě až tři.“ Všechny prvosledové hlídky mají být navíc vybaveny samopaly nebo brokovnicemi, jako má teď zásahová jednotka. Během pěti let má stoupnout i počet policistů o 4000. To vše by mělo stát pět miliard korun. Dalším opatřením má být i zlepšení výcviku policistů. Hlavně v tom, jak zneškodnit aktivního střelce. Ministr chce požadavky vznést na začátku května.

Zlepšení výzbroje i výcviku policistů podporuje i Roman Váňa, zdůraznil však, že je klíčová dobrá vůle politiků. „Bude to trvat podle toho, kolik na to dáme peněz, a jak rychle stihneme policisty vycvičit,“ poznamenal.

Prosil jsem o pomoc, říká přeživší muž

Interní kontrola se zabývala i případem Petra Gabriela, který se po celou dobu útoku ukrýval na toaletách. Podle závěrů šetření ho policisté osvobodit nemohli. Na dveře od toalet měl pachatel až příliš velký výhled. Sám Gabriel ale s výsledky šetření nesouhlasí. „Prakticky po celou dobu pro mě policisté nic neudělali. Myslím si, že nějak zasáhnout opravdu mohli. Jsem trochu zděšen z toho, s čím dnes policie přišla,“ říká Gabriel.

Podle svých slov opakovaně prosil o pomoc. „Pokud policie nebyla ničím chráněná, tak čím jsem byl chráněný já? Nemohl jsem se tam zamknout ani zabarikádovat. Mohl jsem jen čekat a prosit o pomoc. Já jsem policii opravdu prosil. Manželka říkala, že když si velitelé telefon převzali, tak s údivem zjistili, že na té toaletě někdo je,“ tvrdí Gabriel, podle něhož panoval mezi policisty zmatek.

Auditoři ale trvají na tom, že bylo lepším řešením neriskovat a muže na toaletách nechat, dokud o něm pachatel nevěděl. „Co ale hodnotíme jako nedostatečné, byla komunikace přímo s panem Gabrielem. Pro tohoto muže byla minuta neuvěřitelně dlouhá. Domníváme se, že máme rezervu v tom, abychom vyčlenili policistu nebo psychologa přímo pro osobu v takovéto stresové situaci,“ uzavřela Hýbnerová.

Předseda poslaneckého bezpečnostního výboru ale postup policie v případě muže ukrytého na toaletě považuje za chybný. Když nic jiného, měli policisté zůstat s Petrem Gabrielem v kontaktu. „Měl být vyčleněn policista, který celou dobu měl komunikovat s ukrytým mužem a předávat mu informace, co se děje. To nejhorší v takové situaci je, když nevíte, co se děje,“ míní Roman Váňa. Dodal, že za určitých okolností mohla policie s neprůstřelnými štíty proniknout i na toaletu a muže osvobodit: „Ale jestliže policisté počítali s tím, že útočník drží rukojmí, je logické, že ho nechtěli provokovat k tomu, aby ublížil některému z rukojmí. Ale chyba tam byla.“

Jak hodnotí Petr Gabriel zásah policistů? (zdroj: ČT24)

Spor starosty s Chovancem je minulostí

K výsledku auditu se vyjádřil i starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Podle něj mohla policie sdělit některé informace hned. Třeba to, že střelec volal do televize Prima a následně na policejní linku s tím, že má pět rukojmích. Podle Kunčara byl postup policie správný a při zveřejnění informací o telefonátu střelce by nebyl zpochybňován.

„Zazlíval jsem také policii, že neochránili muže, který se ukryl na toaletě v restauraci. Podle dnes zveřejněných informací vím, že se přivolaná policejní hlídka nestáhla a vykrývala prostor směrem k toaletě. To mě trošku uklidnilo,“ uvedl Kunčar. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ho dříve nařkl z toho, že prohlášením pro televizi život muže na toaletě ohrozil. Kunčar dnes uvedl, že jeho spor s ministrem je už urovnán. Policie ale uznává, že je v komunikaci se starosty či hejtmany prostor pro zlepšení. Podle ministra už se připravuje model, jak jim důležité zprávy předávat. Uvažuje se o SMS zprávách. „Je potřeba vyhodnotit, co by starosta měl vědět, a nezatěžovat ho zbytečnými věcmi,“ dodal Chovanec.

Policie by nově mohla vstoupit do domu majitele propadlého zbrojního průkazu

Tragédie v Uherském Brodě otevřela i téma zbrojních průkazů. Policisté chtějí nově víc spolupracovat s lékaři. Ti by například mohli nahlížet do centrálního registru zbraní a zjistit tedy i jména držitelů zbrojních průkazů. Zároveň by měli policii informovat o pacientech, kteří podle nich ztratili způsobilost k držení zbraní. Do registru by mohly mít přístup i samosprávy. Hlavní novinkou by ale měla být možnost vstoupit do domu majitele propadlého zbrojního průkazu. Policie by mohla zabavit zbraně i průkaz. Změny mají být hotové do prázdnin.