Chátrající budova, kde zemřeli Palach a Toufar, bude mít nového majitele

Praha – Pro zchátralou budovu bývalé kliniky plastické chirurgie v pražské Legerově ulici našli hasiči, kterým v současnosti patří, kupce. Objekt zdobí portréty Josefa Toufara a Jana Palacha, obětí komunismu, které v budově zemřely. Praha 2 chce nyní dohlédnout na to, aby pieta místa zůstala zachována.

Hasiči prodávají dům, kde zemřeli Toufar a Palach (zdroj: ČT24)

Hasiči, kteří budovu bývalé kliniky získali bezplatně, neboť ji chtěli rekonstruovat a využít pro své účely – což se nakonec nestalo –, hledali kupce čtyři roky. Nyní uspěli, prodají ji téměř za 42 milionů korun. Kdo budovu spjatou s československou historií koupí, však zatím říct nechtějí. „Prosím vás o trpělivost, neradi bychom, aby zájemce od smlouvy odstoupil,“ řekla mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Stát by se to mohlo vzhledem k tomu, že zájemce sice již kupní smlouvu podepsal, hasiči ale ještě ne. Až tak učiní, budou muset ještě počkat na schválení ministerstvem financí.

Kdyby obchod nakonec nevyšel, Praha 2 nabízí, že by se domu ujala – ovšem musela by ho získat zdarma. Podle starostky Jany Černochové je totiž důležité zachovat pietu místa, a to i v případě, že hasiči budovu skutečně prodají současnému zájemci. „Ve chvíli, kdy se nový vlastník zapíše do katastru nemovitostí, budu okamžitě iniciovat jednání,“ zdůraznila starostka.

Bývalá klinika plastické chirurgie je místem, kde farář Josef Toufar podlehl zraněním způsobeným při výsleších ve valdické věznici a Jan Palach popáleninám. Jejich památku připomíná plastika od Otakara Duška. Toho špatný stav objektu znepokojuje. „Tohle by se v civilizované zemi stát nemělo,“ podotkl.

Budova známá jako Borůvkovo sanatorium brzy po Palachově smrti připadla Akademii věd. Ta ji počátkem století předala hasičům. Ti měli na její rekonstrukci určené desítky milionů korun, ale ty nakonec připadly na stavbu nové hasičské stanice v Modřanech.