Rychlonabíjecí stanice pro elektromobily je už také v Ostravě

Ostrava - Na českých silnicích přibývá elektromobilů. Registrováno jich je kolem šesti set, jen od začátku letošního roku jich přibylo asi padesát. Rychle roste také počet dobíjecích stanic. Trendem jsou rychlodobíjecí, které zkrátí dobu napájení o několik hodin. Nově je v provozu první ostravská rychlonabíječka. Elektromobil se dá nabít i doma pomocí obyčejné zásuvky.

Elektrombil je tichý, výkonný, má nízké náklady na provoz a nezatěžuje životní prostředí. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a limitující počet ujetých kilometrů. Městský elektromobil ujede na jedno nabití podle způsobu jízdy 120 až 140 kilometrů.

V kraji letos přibude 10 dobíjecích stanic

Obliba aut na elektrický pohon, které se stále vylepšují, roste. Energetické společnosti odhadují, že do konce roku jich bude nejméně tisíc. Objevují se nové modely a síť dobíjecích stanic se v poslední době rychle rozrůstá. V Ostravě si mohou řidiči eleketromobil dobít na šesti místech. „Během letošního roku přibude jen v různých městech Moravskoslezského kraje deset dobíjecích stanic, mimo jiné na trase dálnice Ostrava–Olomouc,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

Rychlodobíjecí stanice pro elektromobily v Ostravě

Novým trendem jsou rychlonabíječky. První instaloval ČEZ roku 2012 v Praze, další jsou v Brně, Kladně nebo Mladé Boleslavi. Od března je v provozu rychlonabíjecí stanice v Ostravě. Řidič elektrického auta si tam za dvacet minut dobije baterii až na osmdesát procent kapacity. V klasické dobíjecí stanici trvá nabití auta tři až šest hodin. „Většina nabíječek, které budeme instalovat, už budou ty rychlonabíjecí,“ informoval Sobol.

Nabíjet se dá i doma, stačí obyčejná zásuvka

Radovan Burkovič má elektromobil více než rok. Se svým benzinovým autem od té doby vyjíždí minimálně. „Při jízdě nepociťuji žádný rozdíl. Jediný je v tom, že nemusím čerpat benzin,“ tvrdí Burkevič. Uznává ale, že pro meziměstské ježdění zatím elektrický automobil není vhodný. „Potřebovali byste co padesát až osmdesát kilometrů rychlonabíječku,“ uvedl.

Auto si umí nabít i doma. Jedno plné nabití vyjde asi na osmdesát korun. „Stačí obyčejná domácí zásuvka na 16 ampér, která je, pokud možno, samostatně krytá jističem jako na pračku nebo myčku,“ vysvětloval Burkevič. Podobně je možné nabíjet i elektroskůtry nebo elektrokola.