Uherský Brod dal sbohem první z obětí střelby

Uherský Brod – Příbuzní i obyvatelé Uherského Brodu se dnes rozloučili s první obětí střelby v restauraci Družba. Třiačtyřicetiletá servírka zemřela spolu s dalšími sedmi lidmi minulé úterý po útoku střelce. Na pohřeb dorazily asi tři stovky lidí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který dnes ráno do Uherského Brodu přijel uctít památku obětí, uvedl, že navrhne vládě, aby se o čtvrtečním poledni na památku obětí střelby v celé republice rozezněly sirény.

Uherský Brod má ze sebou první ze série osmi pohřbů. Příbuzní dnes pochovali třiačtyřicetiletou ženu, která v restauraci Družba pracovala jako servírka. Na poslední cestu ji přišla vyprovodit i řada obyvatel Uherského Brodu včetně vedení radnice. Celkem na pohřeb dorazily zhruba tři stovky lidí.

Téměř půlhodinový obřad sledovali lidé i před plnou smuteční síní. Mluvčí při obřadu vzpomněla 15 let, které zavražděná žena pracovala jako učitelka v mateřské škole, naposledy pro postižené děti. Poté změnila povolání a začala pracovat jako servírka. „Je to tragédie. Vzpomínek na ni mám spoustu. Byla to příjemná holka, která měla ráda život. Byla velice oblíbená,“ řekl spolužák zavražděné. „Byla to velice hodná holka,“ dodala jedna z kamarádek oběti.

Bez komentáře: Pohřeb první z obětí útoku v Uherském Brodě (zdroj: ČT24)

Rozloučení se účastnilo i kompletní vedení města. Podle místostarosty Jana Hrdého (ODS) navštíví i další obřady. „Je to obrovsky těžké pro nás všechny. Prvotní šok opadl a teď teprve všichni obyvatelé města pociťují tu obrovskou hrůzu a obrovskou bolest nad ztrátou našich spoluobčanů,“ uvedl Hrdý. Pohřby dalších obětí jsou plánovány v následujících dnech. V úterý od 18:30 všechny oběti připomene ekumenická bohoslužba ve farním kostele Neposkvrněného početí Panny Marie.

Památku obětí si bude moci ve čtvrtek v poledne připomenout celá republika. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se na tom dohodl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). „Předložíme společně vládě návrh na to, aby se ve čtvrtek v poledne rozezněly sirény po celé ČR, abychom si společně s občany mohli připomenout památku obětí střelby v Uherském Brodě,“ řekl premiér.

Vrah střílel před týdnem

K neštěstí v Uherském Brodě došlo minulé úterý. Třiašedesátiletý muž v místní restauraci Družba začal střílet do lidí. Zabil celkem sedm mužů a jednu ženu ve věku od 27 do 66 let. Další žena byla zraněna, s prostřeleným hrudníkem skončila v Uherskohradišťské nemocnici. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace, dalším východem uniklo z restaurace osm lidí včetně provozovatele podniku. Tři lidé zřejmě utekli i předním východem, když jeden z nich židlí na chvíli zneškodnil pachatele. Útočník se po činu sám zastřelil. Proč muž střílel zatím vyšetřují policisté.

Pohřby obětí střelby i útočníka povolil státní zástupce, policisté už totiž znají předběžné výsledky pitev. Rodina střelce vyjádřila soustrast pozůstalým obětí a uvedla, že se už léta s mužem nestýkala. Střelba vyvolala diskusi o změnách v udělování zbrojních průkazů, útočník totiž střílel z legálně držených zbraní.