Budova nad Parukářkou? Lidé ji nechtějí, radnice slibuje jen změny projektu

Praha – V parku na pražské Parukářce chce vlastník pozemku postavit devítipatrový dům. Opoziční žižkovští zastupitelé sice stavbu odmítají, starostka však tvrdí, že to není možné – územní plán takovou výstavbu umožňuje. Radnice však podle ní usiluje o úpravu projektu. Podle opozice má ale městská část v ruce trumf v podobě malé části potřebného pozemku.

Při diskusi o stavbě na Parukářce nebyli lidé spokojeni (zdroj: ČT24)

Nespokojené dupání a křik provázely veřejnou diskusi o zástavbě Parukářky. Firma WH Estate představila svůj projekt, který má vzniknout v areálu bývalých studií a zázemí Českého rozhlasu v Jeseniově ulici. Pozemky získala v roce 2013 ve veřejné dražbě. Stavbu umožňuje územní plán, jehož podobu určuje magistrát, radnice Prahy 3 proto tvrdí, že může nanejvýš usilovat o změny v projektu. Zatím k němu nezaujala žádné stanovisko. „Nemůžeme ale šikanovat soukromé vlastníky,“ řekla však starostka Vladislava Hujová (TOP 09). Opoziční zastupitel Ondřej Rut (ŽnS) ovšem tvrdí, že radnice může stavbě zabránit prostřednictvím malého pozemku, který na Parukářce vlastní a developer ho podle Ruta ke stavbě potřebuje.

Část žižkovských obyvatel a opozice kritizuje umístění a také rozměry plánované budovy. „Nová budova se má tyčit asi 18 metrů nad úrovní dětského hřiště, a má se tak stát jedinou budovou viditelnou při pohledu z parku severním a východním směrem,“ poukázal Ondřej Rut. Ačkoli má být navržená stavba podobně vysoká jako další novostavby v Jeseniově ulici, vzhledem k terénu Parukářku převyšuje.

V Praze 3 se loni uskutečnilo referendum namířené proti zástavbě Parukářky. Účast ale byla příliš nízká, hlasování tak není pro radnici závazné.

Vydáno pod