Na majitele slatinských muničních skladů se to sype. S reklamou přestřelil

Slatina – Zbrojař Martin Rudolf, jehož sklady munice a výbušnin ve Slatině u Vysokého Mýta již několik dní vyklízí policie, má další problém – živnostenský úřad mu udělil pokutu za reklamu, kterou si zadal v časopise Střelecká revue. Vyobrazuje třeba britského občana těsně před zavražděním islamisty a fotografii doprovází text „s holýma rukama můžete brzy skončit na kolenou“, nebo dítě s kalašnikovem přes rameno.

Reklamou podle policie zbrojař trestný čin nespáchal, od úřadu ale Martin Rudolf pokutu dostal. „Výši sankce nemůžeme dle platného správního řádu zveřejnit, avšak v případě porušení zákona o reklamě hrozí jejímu zadavateli pokuta ve výši až dvou milionů korun,“ řekl pro ČT mluvčí pardubického krajského úřadu Dominik Barták.

Majitel společností Multiagro a Zelený sport zatím žádné vyrozumění o pokutě neobdržel. „Koukal jsem se do datové schránky, nemám tam doposud nic,“ reagoval pro ČT. Rozhodně se proti pokutě hodlá odvolat, ať bude jakkoli vysoká.

Kontroverzní reklamy ale patrně nepředstavují hlavní trápení zbrojaře Rudolfa. Už druhý týden totiž z jeho skladů policie vyváží auta plná výbušnin a pokračuje v domovní prohlídce u něj doma. Ze skladů odjelo už sedm nákladních aut. Policisté zbrojaře podezírají z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti. Podle majitele firmy Martina Rudolfa bylo z areálu odvezeno například ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože.

Situace kolem muničních skladů tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)

Hejtmanství chystá na čtvrtek společně s policií setkání se starosty okolních obcí, aby je informovalo o průběhu kontrol a rozptýlilo jejich obavy. V Pardubickém kraji je šest muničních skladů, které provozují společnost Excalibur Army v Přelouči, firma LOM Praha na pardubickém letišti, společnost Poličské strojírny a Farma Úhřetice na Chrudimsku. Podle hejtmana kontroly kromě Slatiny žádné závady nezjistily.

  • Firmě, která chce přechovávat munici, ukládá zákon povinnost mít zbrojní licenci. Policie České republiky jich dosud vydala více než dva tisíce. Nestíhá ale všechny kontrolovat - 53 úředníků ročně prověří asi jen čtyři stovky.