Vlčí hlídky opět vyrazily po stopách šelem v Beskydech

Beskydy - Dobrovolníci mapují od čtvrtku v Beskydech velké šelmy a další vzácná zvířata. Kvůli výskytu medvěda hnědého, vlka obecného a rysa ostrovida, kteří se tam přistěhovali z navazujících západoslovenských pohoří, patří tento horský celek k evropsky významným lokalitám. Šelmy však ohrožují nejen překážky v podobě silnic, ale hlavně pytláci. Hlídky proto působí také jako prevence proti jejich zabíjení.

Nejvíce se v současné době daří v Beskydech rysům. Ochránci přírody odhadují aktuální stav asi na deset kusů. Počet vlků určili po loňském sčítání na zhruba tři kusy. Medvědi tam v poslední době žijí vzácně, i když během minulého roku se medvěd prokazatelně pohyboval u Jablunkova a ve Vsetínských vrších.

Jednatřicáté mapování šelem v Beskydech

Mezi dobrovolníky, kteří budou pátrat po stopách šelem, jsou odborníci z Chráněné krajinné oblasti Beskydy, ochranářských organizací a sdružení z celé republiky a další proškolení zájemci. Letos vyrazilo na běžkách, sněžnicích i pěšky do terénu asi padesát lidí. Vlčí hlídky mají v Beskydech dlouhou tradici.

„Mapování šelem se uskuteční po jednatřicáté. Poprvé to bylo v roce 1984,“ uvedla zooložka Dana Bartošová ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Doplnila, že dobrovolníci chtějí zmapovat území o rozloze asi 1 200 kilometrů čtverečních. Pohybují se po předem vytýčených trasách. „Zaměřujeme se nejen na stopy ve sněhu nebo blátě, ale i na další pobytové znaky, jako je trus či kořist,“ doplnila Bartošová.

Výbava hlídek: Sněžnice, mapa, dalekohled, sádra

Její kolega František Šulgan patří k nejzkušenějším stopařům. Po stopách velkých šelem chodí pravidelně řadu let. „S sebou mám příručky, mapovací kartu, dalekohled a také sádru na odlívání stop,“ uvedl Šulgan, kterému se už podařilo najít a odlít do sádry i stopu medvěda.

Vlčí hlídky mapují šelmy

Zatímco Šulgan se vydal do západní oblasti kolem Radhoště, Martin Strnad, který přijel se dvěma kolegyněmi z Prahy, vyrazil do nejvýhodnější části Beskyd na hranici se slovenskými Kysucemi. „Vydali jsme se na Velkou Polom. Tato oblast je méně probádaná, je odtamtud méně nálezů. Šelmy přitom přicházejí odtamtud,“ vysvětloval Martin Strnad, který pracuje v Agentuře ochrany přírody a krajiny. Stopaři všechny zajímavé nálezy zdokumentují a později je zadávají do databáze. V terénu budou až do neděle. Výsledky mapování ochránci přírody shrnou a zhodnotí asi do měsíce.

KVÍZ: Ověřte si ZDE své znalosti o medvědech

Beskydy jsou jediná oblast v České republice, ve které žijí všechny tři velké šelmy. Vlci se na rozdíl od medvědů objevují i v dalších pohořích na severu Čech a Moravy a na Kokořínsku, kde loni odchovali i mláďata. Rysové žijí na více místech.