Maturita z rolbování? Vrchlabí vychovává budoucí lanovkáře

Vrchlabí - V Česku je přes 700 lanovek a vleků, ale pouze jedna jediná škola, kde se mohou budoucí lanovkáři důkladně připravit na své povolání. Maturitu studenti skládají třeba z výroby a úpravy sněhu, opravy strojů, řízení saní, ale i poskytování první pomoci. V celé Evropě jsou školy tohoto typu už jen dvě.

Události: Maturita v oboru lanovkář (zdroj: ČT24)

Podle české právní úpravy jsou lanovky a vleky dráha. Jejich pracovníci proto musí splnit podobné zkoušky jako třeba strojvedoucí Pendolina a znát i něco navíc. „Musí vědět, jaké strojní součásti má namazat, v jakých intervalech, musí znát základy výroby sněhu a musí ten kopec umět připravit tak, aby se tam turisté rádi vraceli,“ potvrzuje ředitel SŠ a SOU Vrchlabí Václav Volejník.

Právě ve Vrchlabí je jediná škola v Česku, kde se budoucí lanovkáři mohou připravovat na své povolání. Před odbornými zkouškami musí studenti strávit v ostrém provozu nejméně šedesát hodin. „Každý si myslí, že se to zapne a lanovka sama jede. Tak to ale není. Tak z devadesáti procent je to ruční práce,“ říká ředitel provozu Skiareálu Bubákov Zbyněk Kincl.

Obor 'Mechanik strojů a zařízení se zaměřením na provoz lanovek a vleků' je sice mladý, zájem je ale obrovský. „Uplatnění mají třeba i v zahraničí. Teď jsem mluvil s klukem, který pracuje Libanonu,“ dodává Volejník. V příštím roce přijme škola do denního čtyřletého studia nanejvýš 24 dětí.