Policie dopadla muže, který házel polena na dálnici

Olomouc – Policisté dopadli dvaatřicetiletého muže, který s největší pravděpodobností minulý týden házel dřevěná polena z mostů na dálnici D1 a silnici 1/48 na Přerovsku a Novojičínsku. Obvinili ho z obecného ohrožení, hrozí mu až osm let vězení. Poškodil 28 aut, jeden člověk utrpěl zranění. Jen náhodou se nestalo nic horšího. Některé špalky vážily až 20 kilogramů. Policisté označili jeho jednání jako amokové.

K útokům došlo 29. ledna večer postupně na čtyřech místech. Nejprve létaly kusy dřeva na 312. kilometru v katastru obce Bělotín ve směru na Ostravu. Muž trefil pět nákladních aut, která pod ním projížděla rychlostí minimálně sto kilometrů v hodině. Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel uvedl, že někteří řidiči útočníka viděli a začali ho pronásledovat. Informovali také policii, jejíž hlídky z širokého okolí i specializované jednotky ihned vyjely na místo.

Další případ se stal téhož dne na silnici první třídy číslo 48 v katastrálním území Starojické Lhoty, kdy létající dřevo zasáhlo kamion jedoucí na Nový Jičín. Nedlouho poté došlo k několika nehodám na dálnici u Hranic na Moravě. Útočník házel dřevěné špalky ze dvou mostů mezi kilometrovníky 307 a 308. Poškozeno bylo dalších více než dvacet vozidel a jeden člověk také utrpěl lehké zranění. Podle policistů obviněný vážně ohrozil životy až třiceti lidí.

Útočník házel polena také na vozy s dusíkem

Policisté zdůraznili, že muž házel kusy dřeva také na dvě vozidla převážející dusík, což bylo velmi nebezpečné. „Nelze vyloučit, že věc by mohla být překvalifikována i na pokus o vraždu. Vše vyplyne z dalšího šetření,“ uvedl olomoucký krajský policení ředitel Libor Krejčiřík.

Policisté začali pátrat po zeleném picku-up, který se na místě útoků pohyboval i s přívěsným vozíkem naloženým dřevem. Zajistili trasologické a jiné stopy. Zpočátku usuzovali, že pachatelé jsou dva. „V současné době máme zjištěného pouze tohoto jednoho podezřelého, o nikom dalším nevíme,“ potvrdil šéf moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Detektivové vypátrali nejprve vůz, nedlouho poté i majitele. Pomohl jim lékař, který muži ošetřil zlomený kotník. Podle Kužela se zranil zřejmě při útěku z posledního místa útoku. Jeho chování prý bylo lékaři hned podezřelé, proto upozornil policii. Nyní je obviněný v nemocnici a policisté ho kvůli jeho zdravotnímu stavu dosud nemohli vyslechnout.

Znalci posoudí psychický stav obviněného

Škoda na autech přesahuje podle odhadů milion korun, někteří poškození řidiči ji však ještě nespecifikovali. Součástí dalšího vyšetřování budou různé expertízy a také znalecký posudek z oboru psychiatrie, který by měl osvětlit psychický stav podezřelého. Pro objasnění motivace nepochopitelného a nebezpečného činu bude zásadní výslech obviněného.