Plavání potmě: Benefice pomáhá nevidomému plavci při cestě do Ria

Praha – V pražském bazénu v Podolí se konala benefiční akce na podporu nevidomého plavce Miroslava Smrčky. Ten potřebuje získat dostatek peněz, aby mohl příští rok reprezentovat Česko na paralympiádě v Riu de Janeiru. Plavání potmě podpořily i známé sportovní osobnosti, třeba plavkyně Simona Baumrtová nebo moderní pětibojař David Svoboda.

Nadace Světluška získala 40 Kč za každého návštěvníka (zdroj: ČT24)

Miroslav Smrčka oslepl před třemi lety, začal závodně plavat a už stihl překonat i světový rekord. Proto bude patřit mezi české medailové naděje na paralympiádě. Jenomže před cestou do Ria ještě musí do australského Sydney: „Tam jde o tu oční klasifikaci, dají vám dobrozdání, že jste slepý. Platí na mezinárodní úrovni a je to jen na tři roky,“ vysvětluje plavec.

Tato cesta ho však vyjde zhruba na 90 tisíc korun. Smrčka se proto spojil s nadačním fondem Světluška, který uspořádal benefici v podolském bazénu. Za každého příchozího získá Světluška 40 korun – a to i v případě, že si lidé přišli zaplavat jen tak. „My pevně doufáme, že ten dnešní výtěžek bude řádově v desítkách tisíc,“ uvedla vedoucí sbírky Linda Vaňková.

Na benefiční akci si mohli lidé vyzkoušet pocity nevidomých sportovců - kromě klasického plavání se zatmavenými brýlemi také vodní pólo nebo plaveckou štafetu. Té se účastnili i známí sportovci jako David Svoboda nebo Simona Baumrtová.

Podpořit Miroslava Smrčku ale mohou i ti, kteří dnes do Podolí nedorazili. Nadace Světluška přijímá peněžní dary na účtu 99999 99999/0100, variabilní symbol je 2016. Ve stejném roce také proběhne v Brazílii paralympiáda.