Ústavní soud nařídil znovu projednat spor o staré logo Zoo Praha

Brno - Ústavní soud dnes vyhověl pražské zoo a znovu otevřel letitý spor o logo s koněm Převalského. Zahrada logo opustila v roce 2009, když justice pravomocně rozhodla ve prospěch jeho autora Michala Cihláře. Vrchní soud v Praze tehdy dospěl k závěru, že smlouva mezi umělcem a zoo je neplatná, protože neodpovídala autorskému zákonu platnému v době uzavření. Nyní musí vrchní soud rozhodovat znovu.

Úspěšná ústavní stížnost směřovala jak proti rozhodnutí vrchního soudu, tak proti následnému verdiktu Nejvyššího soudu, jenž dovolání zoo v roce 2011 zamítl. Podle stížnosti, která u ÚS čekala na rozhodnutí od roku 2012, oba soudy postupovaly formalisticky a nebraly v úvahu důkazy navrhované právníky zoologické zahrady.

Cihlář s pražskou zoo spolupracoval devět let. V roce 2006 spolupráci ukončil a podal na zoo několik žalob. Zahrada podle něj neoprávněně užívala jeho dílo. Ve smlouvě totiž nebyla upravena odměna pro malíře za šíření jeho díla, jak to požadoval starý autorský zákon platný do roku 2000.

Michal Cihlář
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Zoo se u soudů hájila například tím, že Cihlářovi za logo zaplatila 50 000 korun, což prý byl v roce 1998 desetinásobek běžných odměn pro výtvarníky. Logo zahrada přestala používat v roce 2009 na základě pravomocného rozhodnutí odvolacího soudu.

Poté jako dočasného výtvarníka vybrala Vladimíra Veselého. Údajná podobnost jeho díla s Cihlářovými pracemi ale vyvolala další spory. Díla výtvarníka Veselého kritizovali kvůli podobnosti s Cihlářovými i někteří odborníci. Zoo ale výtvarníka hájila tím, že používá perokresbu, zatímco Cihlář linoryt. Soudy se kauzou zabývaly několik let.

Od roku 2012 pak zoo používá logo s pěti barevnými stopami od grafika z newyorské firmy Chermayeff&Geismar.

Zoo Praha
Zdroj: ČT24/Zoo Praha

Jako první logo pražské zoo sloužil od roku 1931 obrázek lvice Šárky od F. X. Procházky. V období druhé světové války se používal pouze česko-německý nápis. Od roku 1947 byl pět let ve znaku zubr. V 50. letech dnes již neznámý autor vytvořil logo se stádem koní Převalského, o jejichž záchranu se zoo zasloužila. V 60. letech se pak používal obrázek dvou cválajících koní téhož druhu. V letech 1971 až 1997 zoo používala obrázek Jany Rožánkové znázorňující koně Převalského s hříbětem. Následovalo Cihlářovo logo.