Policie si vyžádala komunikaci magistrátu o stavebních předpisech

Praha - Policie si vyžádala z pražského magistrátu materiály o Pražských stavebních předpisech. Korespondenci s magistrátem mají předložit i další instituce, které s ním o předpisech komunikovaly. O tom, že je kvůli předpisům podáno trestní oznámení, se spekulovalo už v prosinci, bývalý primátor Tomáš Hudeček to tehdy odmítl. Pražské stavební předpisy jsou prováděcí vyhláškou stavebního zákona, v platnost vešla loni v říjnu. Ministerstvo pro místní rozvoj její platnost ale pozastavilo.

„V současné chvíli podklady shromažďujeme a předpokládáme, že v řádu dnů dojde k jejich předání,“ potvrdila mluvčí magistrátu Petra Hrubá. Podobnou žádost policie dostaly také další instituce zapojené do procesu vzniku Pražských stavebních předpisů, například Česká komora autorizovaných inženýrů a architektů činných ve výstavbě (ČKAIT). „Minulý týden na Komoru došla žádost policie o zaslání veškeré korespondence, kterou vedla s magistrátem Prahy a dalšími institucemi ohledně Pražských stavebních předpisů,“ řekl předseda ČKAIT Pavel Křeček. Stejný požadavek údajně dostalo i ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Institut plánování a rozvoje i bývalý primátor Tomáš Hudeček (bezp., dříve TOP 09) v prosinci vyvraceli informaci televize Nova, podle níž kvůli stavebním předpisům čelí trestnímu oznámení. Podle něj se dopustil zneužití pravomoci úřední osoby, když předpisy prosazovali nestandardním způsobem. Policie tehdy toto trestní oznámení nepotvrdila. Hudeček obvinění odmítl i nyní, žádné trestní oznámení na něj podle jeho vyjádření není podáno ani dnes.

Tomáš Hudeček
Zdroj: ČT24

Kampaň proti novým stavebním předpisům vedla před říjnovými volbami reklamní společnost BigBoard. Kritizovala v ní především Hudečka, který stavební předpisy prosadil a obhajoval. Pokud nebudou předpisy zrušeny, hrozil BigBoard arbitráží. Podání trestního oznámení však firma dříve potvrdit odmítla. Naopak odborníci z oblasti stavebnictví novým předpisům prostřednictvím oborových organizací vyjádřili podporu.

Pražské stavební předpisy začaly platit v říjnu loňského roku, jejich platnost MMR pozastavilo počátkem ledna. Současné vedení Prahy chystá jejich novelu, hotová má být asi za půl roku od rozhodnutí rady. Materiál pro rozhodnutí chce náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (SZ, Trojkoalice) předložit na některém z nejbližších jednání rady.