Anonymní kresby připomněly problém vepřína v Letech

Lety (Písecko) - Na některých stěnách vepřína v Letech na Písecku někdo namaloval siluety lidí. Podle anonymního autora mají připomínat oběti, které za druhé světové války zahynuly v cikánském táboře, který stál na místě dnešního vepřína. K autorství nakreslených siluet s rudými skvrnami symbolizující prolitou krev se hlásí člověk s přezdívkou Pérák. „Prasečák v Letech je ostudnou připomínkou Osvětimi po Česku. Vracím se, abych zjednal nápravu,“ uvedl Pérák.

Kresby na zdi se objevily v noci na pondělí, řekla policejní mluvčí Kamila Ingrišová Čuřínová. Na některých plakátovacích plochách a sloupech v Praze se zase objevily plakáty v češtině i angličtině s titulkem „Připomínka Osvětimi po česku? Prasečák!“ Text upozorňuje na situaci v Letech a je podepsán Pérák. „Doteď se mi dělá zle při vzpomínce na všechny ty slizké české fašisty, bezpáteřní úředníky, četníky a bachaře, kteří si zřídili vlastní koncentrák v Letech u Písku,“ píše se na plakátu.

V Pérákově e-mailu jsou přiloženy i fotografie stejného plakátu, který vylepil v Terezíně. A pod metronom na pražské Letné pověsil transparent se sloganem „Vracím se jako vaše černé svědomí. Pérák“. Pérák je legendární postava, která za druhé světové války sabotovala některé nacistické akce.

Připomínka Osvětimi po česku? Prasečák!
Zdroj: perak@riseup.net/ČTK

Vepřín v Letech stojí na místech bývalého pracovního tábora. Pomník připomínající oběti cikánského holocaustu je v těsné blízkosti areálu. „Památník nebyl poškozen ani pokreslen. Ale na informačních tabulích se objevily letáky související s tímto útokem,“ řekla policejní mluvčí. Případy policie vyšetřuje jako trestný čin poškození cizí věci.

Původní kárný a pracovní tábor u Let na Písecku přeměnila nacistická protektorátní správa v srpnu 1942 na cikánský. Do května 1943 jím prošlo 1 308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo asi 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010.