Na prodloužené trase metra A již probíhají kolaudace

Praha - Na novém úseku pražského metra A do Motola byly dnes zahájeny kolaudace a probíhají zde i zkratové zkoušky. Provoz tak zřejmě bude zahájen v termínu – 6. dubna. ČTK to dnes řekli generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Jaroslav Ďuriš a Lukáš Kruml z odboru investic DPP. Nový úsek z Dejvic do Motola vyjde na zhruba 20 miliard korun, údržba a provoz budou každoročně stát stamiliony.

Do tunelů a stanic se v několika následujících týdnech vydá sedm kolaudačních komisí, které procházejí jednotlivé stanice a jejich technické zázemí. „Jsme ve finální fázi, dnes byly započaty kolaudace a zkratové zkoušky na trakčním napájení. Vše nasvědčuje tomu, že termín 6. dubna stihneme,“ uvedl Ďuriš. Kolaudace budou probíhat do poloviny března.

V těchto dnech se v metru pracuje na posledních stavebních úpravách, dokončují se  podhledy, osvětlení, dlažba nebo obložení. „Dodělávají se malé věci, důležité je, že dokončena je požární část, čidla nebo měnírny elektrického proudu. Například kamery budou namontovány až nakonec, aby je tu prach nepoškodil,“ řekl Kruml. Na novém úseku také proběhnou zkušební jízdy, do kterých se zapojí běžné soupravy.

Na trase jsou čtyři stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Nyní jezdí ve špičce na trase A celkem 19 souprav, po otevření nových zastávek by jich mělo být 24 či 25. Ne všechny soupravy pojedou až do Motola, v prodlouženém úseku by mělo platit takzvané pásmování. Stejně je provoz řešen v koncových úsecích trasy C nebo mezi stanicemi Skalka a Depo Hostivař na lince A.

Stavba začala v roce 2009. Plánovaný rozpočet více než šestikilometrového úseku je 22,5 miliardy korun, podle Ďuriše bude konečná částka asi o dvě miliardy nižší.

Změny v MHD

V souvislosti s otevřením nového úseku metra připravuje organizátor veřejné dopravy v Praze ROPID řadu změn v městské dopravě. Poznamenají trasu šestnácti tramvajových a desítek autobusových linek. Základní změna bude spočívat v omezení a přizpůsobení povrchové dopravy v úseku prodloužené trasy metra A mezi Dejvickou a Motolem.

Autobusy jezdící po Evropské ulici budou zkráceny k nové stanici metra Nádraží Veleslavín. Až ke konečné v Motole dojedou příměstské linky doposud končící na Zličíně. Zavedena bude expresí linka na trase Dejvice – Strahovský tunel – Anděl.

Nový plán dopravy má také vyřešit stížnosti jednotlivých městských části, které vznikly po posledních velkých změnách v MHD v roce 2012. K současnému návrhu již obyvatelé poslali tisíce připomínek.

Jaké změny čekají pražské cestující, čtěte zde.