Skoro 2 tisíce selat a prasnic se udusilo při požáru v Kojetíně

Přerov - Při požáru vepřína v Kojetíně na Přerovsku dnes uhynulo 1 900 selat a prasnic. Podle předběžných informací je pravděpodobnou příčinou závada na elektrickém vedení. I když požár nebyl velký a hasiči ho rychle zlikvidovali, škody jsou vysoké. Na uhynulých zvířatech dosahují 2,5 milionu korun. Na další 3 miliony odhadují majitelé škodu na technologii a budově.

Oheň zasáhl střechu porodny prasat. Hasiči k ohni vyrazili ráno kolem páté hodiny. Sjelo se tam pět jednotek z Olomouckého a Zlínského kraje. Požár rychle uhasili, prostory zemědělského objektu ale byly silně zakouřené.

„Nedošlo k velkému rozšíření požáru, ale bohužel došlo k velkému úhynu malých prasátek a prasnic, udusily se v kójích,“ uvedl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Dodal, že pouze dvacet selat se podařilo zachránit.

Požár v Kojetíně
Zdroj: ČT24/HZS Olomouckého kraje

Hasiči již prostory odvětrávali, použili přitom několik přetlakových ventilací. Poté začali ve spolupráci s majitelem vyprošťovat uhynulá zvířata. Příčinu požáru zjišťuje vyšetřovatel hasičů i policie, v sobotu ji budou podle Hošáka zjišťovat také pracovníci Technického ústavu požární ochrany. Vyšetřování zřejmě potrvá několik dní. Podle předběžných informací byla ale důvodem závada na elektrickém vedení.

Selata
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK