Pražská koalice svolává mimořádné jednání: Stropnický nehlasoval o odpadech

Praha – Pražská koalice svolala na zítřejší ráno mimořádné jednání. Důvodem je dnešní hlasování na jednání zastupitelstva o tendru na svoz odpadu, kdy náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) nepodpořil koaliční materiál schvalující tendr na svoz odpadu. ČTK to potvrdilo pod slibem anonymity několik členů koalice. Kvůli zmíněnému hlasování se sešel i zastupitelský klub Trojkoalice, žádné usnesení ale nepřijal.

Zastupitelé dnes po dlouhé diskuzi nakonec dali zelenou přípravě desetiletého tendru na svoz odpadu za skoro 13 miliard bez DPH. Materiál však prošel těsně o jeden hlas. Pro koaliční návrh nezvedl ruku Stropnický, jeho hlas ale nahradila zastupitelka Monika Krobová Hášová, která nedávno vystoupila z klubu TOP 09. 

Stropnický měl podle informací ČTK svým postupem porušit koaliční smlouvu. Pokud by byl z rady v krajním případně odvolán a opustil by koalici, mohlo by to znamenat její rozpad. Koalice ve složení ČSSD, ANO a Trojkoalice (SZ, lidovci a STAN) má totiž většinou jediného hlasu. Kvůli hlasování o tendru se už dnes sešel zastupitelský klub Trojkoalice. Radní Jana Plamínková (STAN) řekla, že klub nepřijal žádné usnesení, s kterým by šel na koaliční schůzku, ani nevyzval Stropnického k rezignaci. „Nic takového,“ řekla.   

Praha má se svozem odpadu dlouhodobé problémy. Smlouva s Pražskými službami totiž skončila už před několika lety a město od té doby miliardové smlouvy několikrát prodloužilo bez soutěže. V současnosti chystá další prodloužení za 1,6 miliardy korun bez DPH. Radní pro infrastrukturu Jana Plamínková (STAN) řekla, že chce tuto situaci ukončit. Cestou je podle ní otevřené výběrové řízení.   

TOP 09 ale oponuje, že pokud tendr získá jiná firma než Pražské služby, přijde Praha o dvě miliardy korun. Firmě totiž hrozí krach. „Ohrožujete existenci Pražských služeb, které zaměstnávají přes 1 500 lidí,“ řekl zastupitel a místopředseda dozorčí rady Pražských služeb Milan Růžička. Poukázal na to, že nejcennější ve firmě je spalovna Malešice, která je „zlatým vejcem“ Pražských služeb. Zastupitel Jiří Nouza (TOP 09) zase vypsání desetileté zakázky označil za „strašnou chybu“. 

Praha jako většinový vlastník dlouhé měsíce usilovala o akvizici Pražských služeb. Směřovala k tomu, aby mohla prostřednictvím vlastní firmy v souladu se zákonem zajišťovat svoz odpadu sama. Prahu ale nakonec předešla odpadová společnost AVE CZ patřící do skupiny firem Daniela Křetínského a koupila pětinu akcií Pražských služeb. Stejná firma poté Praze opakovaně nabídla, že od ní odkoupí její podíl ve firmě. V posledním dopise z prosince loňského roku nabídla skoro 3,2 miliardy korun.

Vydáno pod