Lokální epidemie chřipky, nemocní přibyli hlavně v Praze a Libereckém kraji

Praha – Za poslední týden stoupl počet pacientů s chřipkou o čtyřicet procent, nejvýraznější nárůst se týká Prahy a Libereckého kraje. Stabilní situace je naopak v případě akutních respiračních onemocnění, počty pacientů tak v některých krajích i poklesly.

„V ČR se dále zvyšuje výskyt chřipkových infekcí, podle očekávání dominuje chřipka A/H3N2. Ojediněle jsou zaznamenávány lokální výskyty v kolektivech a rovněž těžké klinické průběhy chřipkové infekce,“ uvedla Národní referenční laboratoř pro chřipku. Podle ní se tak v Česku zatím rozmohly pouze lokální epidemie. Nejvyšší nárůst hlásí Praha a následně Liberecký kraj. Nejvíc se šíří mezi skupinou dětí školního věku (6–14 let).

Sílit by podle opatrného odhadu vedoucí referenční laboratoře Martiny Havlíčkové měla chřipka mezi českou populací ještě další dva až tři týdny. „Jsme ve fázi počínající epidemie, v tom období, kdy se jedná o zvyšující se nemocnost,“ uvedla Havlíčková.

V Evropě převažuje rovněž chřipka A/H3N2 a míra zasažení se liší mezi jednotlivými zeměmi. Plošnou epidemii zatím hlásí Portugalsko, Anglie, Nizozemsko, Itálie, Švédsko a Finsko. V regionálním měřítku se chřipka projevila ve Francii, Německu a Skotsku a lokálně je spolu s Českem rovněž ve Španělsku či Norsku. Nejlépe si zatím vedou Slovensko, Maďarsko a Dánsko, kde se týká ojedinělých případů.

Chřipka v ČR obvykle posiluje v druhé půli ledna, případně na přelomu ledna a února. Běžně onemocní milion lidí. V souvislosti s chřipkou zemře kolem dvou tisíc lidí - přímo na chřipku ale stovka, ostatní na komplikace chřipky a zhoršení dlouhodobé chronické nemoci. Lékaři doporučují posilovat imunitu.