Ostrava láká nájemníky do vyloučené lokality za symbolický nájem

Ostrava – Vedení centrálního ostravského obvodu se snaží oživit sociálně vyloučené lokality v Ostravě-Přívozu. Za symbolické nájemné pronajímá byty například ve značně zdevastovaných domech ve Spodní ulici. Podmínkou je, že si je nájemníci na vlastní náklady opraví. Převážně mladí lidé zabydlili zatím deset bytů v domech, které byly původně určené k demolici. Obvod chce podobným způsobem zkusit zkultivovat další problematické ulice Moravské Ostravy a Přívozu.

Reportáž: Nový život ostravských vyloučených lokalit

Zájemci o levné bydlení se radnici Moravské Ostravy a Přívozu sami přihlásili. „Nabídli jsme městu, že bychom tady vybudovali jakési komunitní centrum. Práce tady bylo hodně, ale bydlí se tady docela dobře. Poznáváme místní lidi, hrajeme si s dětmi,“ líčil Jan Franek, který ve Spodní ulici žije dva roky. Nejprve platil nájemné korunu za metr čtvereční, po dvou letech mu obvod cenu zvýšil na deset korun za metr. Za svůj byt tak zaplatí kolem tří set korun.

V minulosti to byla příjemná městská čtvrť. Nyní patří Spodní ulice nedaleko Mariánskohorské ulice k vyloučeným lokalitám obydleným hlavně Romy, které jsou také plné neobydlených a značně zdevastovaných domů. Jen ve Spodní ulici, sousední Jílové a blízkém okolí patří obvodu 194 bytů, z nichž asi sto je prázdných.

Nejzdevastovanější byty opraví dělníci

„Ve Spodní ulici je ve třech bytových domech celkem osmnáct bytů, obsazených jich je v současné době deset. Prostřední vchod je v nejhorším stavu. Rádi bychom je pronajali všechny,“ řekla starostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová z hnutí Ostravak.

Nejzdevastovanější byty ve Spodní ulici nechalo město pro nenáročné zájemce o bydlení částečně opravit. „Děláme tady vodu a odpady, budeme hotovi asi za týden. Byty byly hodně zatečené a zničené,“ potvrdil Rostislav Nalepa z firmy EV Servis.

Za 25 korun za metr čtvereční obvod nabízí také byty v sousední ulici Jílová. Chce je pronajímat hlavně studentům, kteří si nemohou dovolit dražší bydlení v atraktivnějších částech města. Některé jsou již obsazené. Vedení obvodu má další plány, jak Přívoz oživit. „Máme představu volného nebytového domu, který bychom pronajali pro poskytování základních služeb pro občany,“ uvedla starostka. Dodala, že město chce také iniciovat rekonstrukci Tomkovy ulice, která je spojnicí se sídlištěm Fifejdy.