V Chebu se šíří žloutenka typu A

Cheb – V Chebu se šíří žloutenka typu A, za poslední tři měsíce se jí nakazilo 39 lidí včetně dětí. Nemoc se ale šíří hlavně mezi lidmi bez domova. Hygienici ve městě vyhlásili epidemii a zavedli řadu opatření, mezi nimi třeba dohodu se supermarkety o uzavření veřejných toalet. Zdravotníci v kraji situaci mají pod kontrolou, uvedla pro ČT primářka infekčního oddělení karlovarské krajské nemocnice Jaroslava Poustková.

Přísnou hygienu musí dodržovat i na chebských školách. Třeba ředitel jedné z chebských základních škol Miroslav Kříž poučil tamní uklízečky, aby každý den desinfikovaly lavice, kliky u dveří, prkénka na toaletách a podobně. Hygienici doporučují časté mytí rukou, především před jídlem a po použití toalety.

Noclehárny a sociální služby typu azylových domů dbají důsledně na mytí rukou klientů a používání dezinfekčního roztoku. Jako jedno z ohnisek nákazy hygienici označili bývalý klášter Na Spáleništi nedaleko centra města. V areálu přebývají bezdomovci i uživatelé drog. V rámci prevence kontrolují místo spolu s dalšími rizikovými městští strážníci.

V letech 2011 aŽ 2013 se hepatitida typu A vyskytovala v celém Karlovarském kraji pouze u pěti lidí za celý rok. Nyní se za čtvrtinu stejného času nakazily téměř čtyři desítky lidí. Infekční oddělení krajské nemocnice eviduje 13 akutních případů. Podle primářky Jaroslavy Poustkové mají zdravotníci situaci pod kontrolou: „Hepatitida A se dá vyléčit. Je to typ žloutenky, který nepřechází do chronického stádia. Průběžně tedy pacienti odchází, takže zatím jsme tuto epidemii zvládli.“

Cheb se vypořádává se žloutenkou typu A (zdroj: ČT24)