Lednické mosty k Minaretu čeká oprava

Lednice – Šest mostů v Lednicko-valtickém areálu začali opravovat památkáři. Na sto let starých mostech, z nichž nejdelší jsou přes 30 metrů dlouhé, dělníci vymění dřevěné trámy. Práce jsou naplánovány do konce března a vyjdou na celkem tři miliony korun.

Ročně po nich přejde milion a půl návštěvníků lednického parku. I proto potřebuje šest mostů vedoucích přes Zámecký rybník v Lednici opravit. „Některé z trámů jsou uvolněné a zespodu značně prohnilé. Stezku k Minaretu přes rybník jsme museli uzavřít a všechny trámy vyměníme. Vše stihneme do jara, než park zase zaplní stovky návštěvníků,“ uvedla kastelánka zámku Lednice Ivana Holásková. Práce přijdou na tři miliony korun a uhradí je památkový ústav.

„Mosty pocházejí z přelomu 19. a 20. století. Jejich základy jsou ve velmi dobrém stavu, ty se měnit nemusí,“ upřesnila Holásková. Mosty měli památkáři v péči naposledy před čtrnácti lety. „Rekonstruovali jsme je v polovině roku 2001 a za tu dlouhou dobu mosty trpí,“ dodala kastelánka.

O mostech hovoří kastelánka zámku Lednice Ivana Holásková (zdroj: ČT24)

Turisté po mostech míří k jedné z nejslavnějších staveb v parku – zámeckému Minaretu, jehož stavitelem je zakladatel firmy Koh-i-noor Josef Hardtmuth. Šedesát metrů vysoká vyhlídková věž sama postupně prochází rekonstrukcí. Protože je ale častým terčem vandalů, nově Minaret ohlídá kamerový systém.

Lednický zámek je spolu s parkem zapsaný od roku 1997 na seznamu památek UNESCO. Zámek je nejnavštěvovanější památkou na Moravě, letos si jej přišlo prohlédnout přes 373 tisíc turistů. Zámecký park pak přivítá na 1,5 milionu turistů.