Česko přivítalo nový rok, nad Prahou zářil ohňostroj

Praha – Češi přivítali nový rok. První leden je totiž spojen nejen s odklízením následků silvestrovské noci, ale také s tradičním výstupem na Ještěd a především s novoročními městskými ohňostroji – včetně toho pražského. Podívejte se, jak první den roku 2015 zaznamenaly kamery České televize.

Pražský ohňostroj: Tisíce lidí se dnes večer přišly podívat na slavnostní ohňostroj, s nímž tradičně Praha oslavila vstup do nového roku. Letos se nazýval Stroj času a připomínal odkaz Jana Wericha, Antonína Dvořáka, sametovou revoluci i spartakiádu. Zhruba desetiminutová pyrotechnická show, která radnici vyšla na více než jeden milion korun, byla odpálena z Letenských sadů. Novoroční ohňostroje se dnes rozzářily i v jiných městech, například v Brně a Plzni.

Bez komentáře: Pražský novoroční ohňostroj (zdroj: ČT24)

Brněnský ohňostroj: V šest hodin večer vyvrcholily brněnské novoroční oslavy ohňostrojem ze Špilberku pojmenovaným Odkazy obránců Brna. Moravská metropole si totiž v roce 2015 připomíná nejen 70 let od konce druhé světové války, ale i 370 let od obléhání města Švédy. Magistrát na novoroční oslavy přispěl 600 tisíci korun.

Bez komentáře: Brněnský novoroční ohňostroj (zdroj: ČT24)

Tichá noc na Silvestra? Ano, ve Vrběticích: Starostové přilehlých obcí muničního areálu ve Vrběticích nabádali před silvestrovskou nocí lidi z okolí, aby příchod nového roku oslavili střídmě a v poklidu. Bouchající petardy a ohňostroje by totiž mátly pyrotechniky, kteří by museli často vjíždět do areálu zkontrolovat, zda se nejedná o výbuchy munice. Lidé si kromě zdraví a štěstí navzájem přáli také vytoužený klid od výbuchů. A zatímco jinde se bujaře dovádělo, ve Vrběticích ticho nikomu nevadilo.

U muničního areálu ve Vrběticích petardy nelétaly (zdroj: ČT24)

Novoroční výšlap na Ještěd: Tradičním výstupem na Ještěd přivítali lidé z Liberce začátek nového roku, Klub českých turistů ho uspořádal už počtyřicáté. Výšlap si nenechaly ujít stovky lidí. Vyznavači šlapací tradice musejí překonat převýšení přes 400 metrů. Ať už zvolili mírnější, nebo náročnější trasu, vrchol Ještědu vítal všechny stejně - silným větrem.

Z Liberce se tradičně šlapalo na Ještěd (zdroj: ČT24)

První lednový den do rybníka: Jinou tradicí vítají změnu letopočtu už dvacet let otužilci v Jistebnici na Táborsku. Letos jich přišlo zchladit organismus ve vodě o teplotě dvou stupňů 35 odvážlivců. Nejmladší plavkyní byla desetiletá Natálie, té nejstarší bylo úctyhodných 74 let. Na novoroční namáčení přijeli jako obvykle také otužilci z Tábora i Milevska. Nakonec se všichni zahřáli u ohně.

Otužilci si v Jistebnici tradičně odskočili zaplavat (zdroj: ČT24)