Na Táborsku vylovili pár vzácných bílých sumců

Tábor – Před třiatřiceti lety vypustili rybáři do údolní nádrže Košín dva sotva kilogramové sumečky. Každý rok se koná slavnostní výlov, při kterém se sumci zváží a přestěhují do sádek, kde je prohlédne veterinář. Zůstanou zde až do konce prosince, pak se vrátí zpět. Desítky lidí se vždy přicházejí podívat, zda jsou strážci rybníka v pořádku.

„Jedná se o jikernačku a mlíčňáka. Jikernačka má 46 kilo, mlíčňák 38,“ řekl ředitel Štičí líhně Tábor Oldřich Pecha. V loňském roce rybáři zjistili, že větší ze sumců je poraněný, a musel mu pomoci veterinář. Stejná situace se opakovala i letos. „Bylo provedeno ošetření antibiotiky a v průběhu sádkování došlo k zahojení,“ dodal veterinář Jan Sadloň. Umělý výtěr rybáři neplánují. „Pokud se rozhodnou zplodit potomstvo sami, tak my jim v tom nebudeme bránit,“ uvedl Pecha.

Kolem zvířecích albínů panuje už od nepaměti řada pověr. Když někdo uvidí bílého sumce, bude mít štěstí. Kdo jej naopak sní, bude mít do roka smůlu. Některé dokonce praví, že kdo ublíží jakémukoliv zvířecímu albínovi, do roka zemře. Většina rybářských směrnic řadí bílého sumce mezi celoročně hájené ryby.