Sníh padá, vlaky stojí

Liberec - Kalamitní stav stále trvá na železničních tratích v Libereckém kraji. Některé tratě jsou kvůli popadaným stromům stále neprůjezdné. Nejhorší situace je mezi Rychnovem nad Nisou a Libercem a v okolí Jilemnice.

Spadlé stromy zablokovaly od rána několik tratí, vlaky tak stály na nádražích i uprostřed lesů. Mezi Rychnovem a Hodkovicemi čekaly rychlíky na Pardubice přes dvě hodiny. Padající stromy zastavily provoz také na trati mezi Jilemnicí a Rokytnicí a u Křižan na Liberecku. Kvůli vykolejenému vlaku u Jablonce nad Jizerou musely České dráhy zajistit v místě náhradní autobusovou dopravu. Povolaly také posily ze Středočeského kraje, kde není situace tak vážná. Na odstraňování stromů tak pracují desítky lidí.

Druhý pohotovostní stupeň zde platí už od neděle. Od víkendu až do dneška napadlo čtyřicet centimetrů sněhu: „V současné době odstraníme jeden strom a na druhé straně úseku spadne další, takže situace je velmi vážná,“ popisuje vedoucí provozu STO v Liberci Antonín Váňa.

Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubala zatím nelze říci, kdy se provoz na všech tratích obnoví. Popadané stromy neochromily jen železniční dopravu, ale i dodávky elektrického proudu na Semilsku. Jen na Liberecku eviduje ČEZ na 150 poruch na nízkém napětí.