Turnovské muzeum čeká největší stavební rozvoj v jeho historii

Turnov - Muzeum Českého ráje v Turnově čeká největší stavební rozvoj v jeho historii. Už tento měsíc dokončí výstavbu nových depozitářů. V příštím roce chce začít stavět klenotnici a Kamenářský dům - roubenou stavbu, v níž bude expozice o zpracování drahých kamenů, zlatnictví, šperkařství a výtvarné dílny. Zatímco na depozitář přispěl Liberecký kraj, financování dalších projektů mají zajistit dotace z evropských fondů. Ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová dnes ČTK řekla, že muzeum našlo pro oba záměry zahraniční partnery.

Na vzniku mineralogické a zlatnické klenotnice, která bude ve sklepení Muzea Českého ráje, se bude podílet partnerské polské muzeum v Jaworu. „Prezentovat tam budeme sbírky z polské a v budoucnu i německé části euroregionu Nisa,“ uvedla ředitelka. Partnerem pro výstavbu Kamenářského domu se zase stalo německé město Idar-Oberstein. V domě bude stálá expozice

mapující historické vazby obou měst. Výstavba klenotnice by měla být dokončena už v příštím roce, zato Kamenářský dům se bude stavět alespoň tři roky.

Kamenářský dům by měl vyrůst na zahradě muzea, město ho již vyňalo ze stavební uzávěry, která v centru Turnova platí. „Bude to replika poslední roubené chalupy v Turnově, kterou se nepodařilo před devíti lety zachránit,“ řekla Jakouběová. V novém objektu bude pracovat jeden brusič, zlatník a budou se tam nacházet tvůrčí dílny. Právě ty v posledních letech výrazně zvyšují návštěvnost muzea.

Muzeum Českého ráje sídlí v domě bývalého Hostince u Bažanta od roku 1977. Kvůli vleklému osudnímu sporu s dcerou původní majitelky ale nechtělo do budovy dříve více investovat. Teprve před nedávnem zamítl Krajský soud v Hradci Králové s konečnou platností její žalobu. "Je to pro nás zásadní rozhodnutí, nejprve ale musíme dokončit připravené projekty, než začneme

upravovat budovu," podotkla Jakouběová.

Depozitář vzniká v přístavbě k bývalé věznici. Třípatrová budova poskytne prostor pro uložení 50.000 sbírkových předmětů a bude mít i klimatizované části, které zatím muzeu chyběly. Vznikne tam i prostor pro badatelnu. Kraj jako zřizovatel dal na jeho vybudování asi čtyři miliony, muzeum 350.000 korun. Muzeum potřebuje ještě 1,4 milionu na vybavení.

Muzeum Českého ráje patří k nejnavštěvovanějším v Libereckém kraji. Jeho sbírky, zaměřené především na drahé kameny a historii, loni přilákaly přes 80.000 návštěvníků, asi třetinu z nich tvoří cizinci - Němci a Nizozemci. Původně se muzeum specializovalo na archeologii, historii a národopis. Muzeum ročně hospodaří s rozpočtem kolem 11 milionů korun, z toho zhruba 65 procent představuje příspěvek kraje, zbytek si zajišťuje ze vstupného a dalšími vlastními aktivitami, například archeologickým výzkumem.