Desítky lidí jsou přihlášeny v domě, který není zkolaudovaný

Úředníci radnice v Ústí nad Labem přihlásili desítky lidí k bydlení do budovy bývalé tiskárny. Dům přitom k tomu není zkolaudovaný. Za problém může podle úředníků majitel domu, ústecký podnikatel Vladislav Joni. Tomu teď hrozí půlmilionová pokuta.

Studentské dílny. Pro ně byla původně zkolaudována budova, do které podnikatel Vladislav Joni nastěhoval desítky lidí. A obvodní radnice je sem přihlásila k trvalému bydlení. Úředníci odmítají, že by udělali chybu. Podle zákona stačí, když lidé předloží nájemní smlouvu. Úředníky tak zřejmě obelhal majitel domu.

„V tomto případě bylo uvedeno číslo popisné i ulice a přesné definice bytu,“ uvedl Martin Tůma z městského úřadu v Ústí nad Labem. Magistrát města Ústí nad Labem podle mluvčího Milana Knotka zjistil, že objekt není zkolaudován k bydlení. Miroslav Brož ze společnosti Člověk v tísni k tomu dodává: „Tito lidé mají smlouvy nájemní, ale tyto smlouvy jsou v nezkolaudovaném objektu, to znamená v nebytových prostorech.“

V katastru nemovitostí je dům veden jako objekt občanské vybavenosti, což může být třeba ubytovna. Jestli je dům zkolaudovaný pro bydlení, to už úředníci nezkoumají. „Mohli by se tedy lidé přihlásit třeba do garáže nebo podobného objektu? Bohužel, ta možnost tady je,“ říká Tůma.

Za to, že ubytoval desítky lidí v bývalých dílnách, hrozí podnikateli Jonimu vysoká pokuta. Jeho vyjádření se nám dnes nepovedlo získat. „O výši pokuty není ještě rozhodnuto, ale může dosáhnout až půl milionu korun,“ vysvětluje Knotek.

Ústecký magistrát navíc majitele vyzval, aby dal dům do pořádku a nechal ho zkolaudovat pro bydlení. Pokud by to neudělal, nemohli by tam lidé dále bydlet.