Na hoře Libín se v nejbližších letech lyžovat nebude

Šumava - Projekt, který odsouhlasilo město Prachatice i ekologická sdružení, ztroskotal kvůli spekulacím s cenami pozemků. Posilují naopak zimní střediska na druhé straně hranic – v Bavorsku a Rakousku.

Hotový projekt, zastupitelstvem schválené financování, turistická oblast, blízko okresního města. Podle autorů projektu spíše menšího lyžařského střediska na Libíně – ideální konstelace. Jenže dva majitelé pozemků nečekaně výrazně zvýšili cenu za kterou jsou ochotní půdu prodat. A pro Prachatice byly jejich požadavky už nepřijatelné. „Požadované částky jsou tak vysoké, že by to mohlo ohrozit finanční stabilitu města,“ konstatuje starosta Prachatic a poslanec Jan Bauer (ODS).

Konec projektu mrzí, kromě lyžařů, hlavně místní starosty a představitele kraje. Ti totiž musejí, podle svých slov, jen bezmocně sledovat rozvoj lyžařských areálů těsně za státními hranicemi s Bavorskem a Rakouskem. „Lidé jezdí lyžovat tam, kde ty možnosti jsou a samozřejmě tam vozí peníze,“ podotýká Jan Zahradník, hejtman Jihočeského kraje.

Krach jednání překvapil i další města a obce. S projektem totiž, na rozdíl od řady dalších, souhlasila nevládní ekologická sdružení: „Hledá-li Jihočeský kraj zimní středisko, tak se mu samozřejmě vyplatí investovat nějaké peníze navíc na vykoupení pozemků kolem Libína,“ říká Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Prachatice se projektu vlastního lyžařského střediska ještě úplně nevzdávají. Pokud ale někdy v budoucnu vznikne, mělo by být výhradně na pozemcích patřících městu.