Protihluková stěna na přerovském mostě Legií zabíjí ptáky

Přerov - Průhledná protihluková stěna na mostě Legií v Přerově je smrtelnou pastí pro ptáky. Ti si jí v letu nevšimnou a nárazem si zlomí vaz. Ornitologové přitom už před dvěma lety navrhovali, aby byla stěna vyrobena z neprůhledného materiálu. Investor - Olomoucký kraj - sice tvrdí, že stavba podmínky splňuje, je ale ochotný sjednat nápravu.

Střet s protihlukovou stěnou je osudný i mnoha vzácným ptákům, například ledňáčkům. Na nebezpečí, které pro ptáky průhledné plochy představují, ornitologové včas upozorňovali. Podle jejich zkušeností se o takové stavby ročně zabíjejí stovky ptáků. „Byli jsme vyzváni projektantem v roce 2005, abychom se vyjádřili k instalaci skleněné stěny a náš názor byl, že vzhledem k tomu, že tady protahují chránění ptáci, je potřeba, aby stěna byla neprůhledná,” uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Když ornitologové viděli, z čeho je protihluková stěna vyrobena, obrátili se na Olomoucký kraj, který je investorem stavby, aby zjednal nápravu. „Protihluková stěna na mostě Legií má barevnou aplikaci proti nalétávajícímu ptactvu, to jsme si nechali atestem zjistit, takže z našeho pohledu by měla být v pořádku. My ovšem vyjdeme vstříc ornitologům a jsme ochotni stěnu dále barevně upravit tak, aby vyhovovala,” řekl tiskový mluvčí Olomouckého kraje Tomáš Kocych.

Podle vedoucího odboru životního prostředí přerovského magistrátu Pavla Juliše je dosavadní modré plexisklo nevhodné. Ptáci ho totiž vidí jen za určitých podmínek. Když nalétává pod ostrým úhlem nebo v určitých fázích dne, sklo je průhledné.

Podle odborníků je nutné stěnu alespoň částečně zneprůhlednit a zabránit zrcadlení okolí tak, aby ji pták bral jako překážku nebo mříž, kterou neproletí. Siluety dravců už nepomáhají, ptáci si na ně zvykli. Důkazem jsou například mrtví opeřenci u autobusových zastávek v Přerově.