Platnost občanských průkazů vydaných před deseti lety končí

Pardubice - Platnost občanských průkazů vydaných před deseti lety končí. Do konce tohoto roku by si je mělo vyměnit několik desítek tisíc lidí, ale mnoho z nich o tom podle úředníků vůbec neví. Výměna se týká občanských průkazů vydaných v letech 1997 a 1998. Výjimku tvoří jen lidé narození před 1. lednem 1936.

Například v Pardubicích si ale tyto průkazy totožnosti zatím nechalo vyměnit jen několik málo lidí. „Většina občanů to nechává na poslední chvíli, takže přicházejí v druhé polovině listopadu a v první polovině prosince, kdy se tady logicky vytvářejí fronty,” uvedl Petr Kramář, vedoucí odboru vnitřních věcí magistrátu v Pardubicích.

Ovšem většina Čechů podle úředníků vůbec netuší, že by si zastaralé občanské průkazy měli vyměnit za nové. Úředníci ale upozorňují, že pokud si lidé nestihnou občanské průkazy vyměnit do konce roku, může jim to výrazně znepříjemnit život. „Na neplatný občanský průkaz si není možné vyzvednout nic na poště, nelze se jím prokázat u veřejných orgánů, vzniká problém s policií a bankami,” dodal Kramář.

Lidé by výměnu průkazů neměli nechávat na poslední chvíli. Jen v Pardubicích se to týká několika tisíců obyvatel.